Menu

Content

Limonlu Çilek Pestilim

Çocukluğumun en canlı anılarından birisi de Tokat'ta babaannemin bağında misafir kaldığımız zamanlara aittir. Bağları ile ünlü Tokat’ta kocaman bağımızda oynadığımız çocukluk oyunları, ceviz, dut, erik  ağaçlarına tırmanışlarımız, sabah uykusundan "jale" diye tabir edilen sincapların açık camlardan içeriye attıkları cevizlerle uyandırılmamız hala hiç gözümün önünden gitmez.

Evimizin alt ve üst kapısında seyisleri içinde 2 adet fayton devamlı beklerdi. Bu faytonlara "yaylı arabalar" denirdi. Yaylı'ya binmek, gezintiye çıkmak için türlü bahanelerimiz olurdu. Bu yaylılar ve bağda çalışan işçi kadınların kocaman tahta leğenlerde pestil yapılmak üzere ayakları ile çiğneyerek ezdikleri üzüm salkımlarını unutmak ne mümkün.

En sevdiğim yaramazlıklardan biri de çatı katında kurutulmak üzere tahta zemin üzerine yayılan beze serili elma dilimlerinden çalmaktı. Azar işiteceğimizi bile bile yine yapardık. Kurumasını bekleyemeden mideye indirir sonra azar işitmemek için en kıymetli çavuş üzümlerinin arasına girer, hem yer hem de saklanırdık.
Bugün çilek pestilini hazırlarken tüm bu anılar yeniden canlandı.

Şimdi bu bağların yerinde ne yazık ki binalar, siteler yükseliyor! Benim renkli çocukluğumun yerini gri, kuru, nefessiz bir dünya almış.
Anılardan tariflere dönersek, bu yaz babaannemin yaptığı dut, erik ve üzüm pestilini çilek için uyguladım. Ne zamandır aklımda olan çilek pestili için kızgın sıcakları bekliyordum.

Malzeme Listesi:

  • 1 kg taze çilek
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • 2 adet limonun ince rendesi
  • 150 gr bal
  • 1 çimdik tuz

Tarif:

Çilekler bol su içinde bekletilir, suyu süzülür, yaprakları ayıklanır ve listedeki diğer malzemelerle birlikte mutfak robotunda püre haline getirilir.

Fırın tepsisine yağlı kâğıt yayılır, karışım dökülür ve tepsi hafifçe tezgâha vurularak karışımın düzgün bir şekilde tepsiye yayılması sağlanır. Tepsinin üzerine ince bir tülbent serilir, kenarlarından mandalla tutturulur ve en az 48 saat kızgın güneş altında kuruması sağlanır.

Tepsi gece de aynı yerinde muhafaza edilir. Ellendiği zaman ele yapışmayacak bir hale geldiğinde üzerine aynı ölçüde bir yağlı kâğıt kapatılır, alt üst edilir ve pestili ilk yaydığımız kâğıt yavaşça pestili kırmadan sıyırılır. Yine alt üst edilir ve kâğıt altta kalacak şekilde istenilen büyüklükte kesilip kâğıtla birlikte rulo sarılır. Bu şekilde buzdolabında uzunca bir süre saklayabilirsiniz.

Afiyet Olsun!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook