Limon Reçeli
Biraz ekşi, biraz buruk, biraz tatlı. İster reçel niyetine ister tavuk hindi yanında sos... Nasıl isterseniz! Ama limon reçelini tadarken içinize ferahlık veren o hoş kokusunu duymak için bile yapmaya değer. Bir de kaynarken tüm evi kaplayan o mis gibi kokusu yok mu! Ben bu kez limonlarımı Bodrum'da ağacından topladım.
Kalın kabuklularını seçtim hep. İstanbul'a döner dönmez de girdim mutfağa. Kimi sadece kabuklarından yapar limon reçelini kimi de benim gibi tümünden. Bakalım bu kez nasıl olacak? Ekşiyi sevenler mutlaka denemeli.
Malzeme Listesi:
- 5-6 adet kalın kabuklu sarı limon
- 1 kg toz şeker
- 1 küçük parça limon tuzu
- haşlamak için su
Tarif:
Bu reçele su koymak gerekmiyor, limonun kendi suyu yeterli oluyor. Limonlar iyice yıkanır. Alttan ve üstten sivri tepeleri kesilir. Önce ortadan ikiye, sonra kesilen yarımlar yine ortadan ikiye bölüp, 4 parça elde edilir. Bu limonların kabukları zedelenmeden içlerinden ayırılır. Ayırılan içlerin çekirdekleri ayıklanıp bir kenara bırakılır.
Kabukları kibrit çöpü şeklinde ince ince kesilir, derin bir kaba aktarılıp üzerine kaynar su dökülür. Bu işlem en az 3-4 kez tekrarlanır ki hem yumuşasın hem de acısı çıksın. Bu işlem tamamlandıktan sonra limon kabukları bir tencereye alınır ve üzerini aşacak kadar su konarak kaynatılır. İyice yumuşadıktan sonra suyu süzülür ve çekirdekleri ayıklanan limon içleri üzerine ilave edilir, bir karıştırılır.
Toz şekeri de konup biraz dinlenmeye bırakılır. Şeker eriyince de, ki bu işlem çok çabuk olur, ocağın altı açılır. Önce orta ateşte pişirilir. Kaynar kaynamaz da altı kapatılıp tamamen soğumaya bırakılır. Tamamen soğuduktan sonra tekrar ocağın altı açılır, bu kez kısık ateşte reçel kıvamını bulana dek pişirilir. Ocaktan alınır.
Ilınınca kavanozlara aktarılarak, soğuyunca kapağı sıkıca kapatılır. Reçeliniz artık hazırdır, dilediğiniz zaman servisi yapılır.
Afiyet olsun !