Saray Usulü Ayva Reçelim
Dolaplarım tıka basa reçel kavanozları ile doluyken bile asla yenilerini yapmaktan vazgeçmeyen, bende bir tutku haline gelen reçel yapma merakımın meğer bir sebebi varmış. Genlerimizde varmış bu tutku. Annem anlatır büyükbabası büyük bestekar İsmail Hakkı bey Mızıka_i Hümayun'da görevliymiş. Sesinin güzelliği ile Sultan II. Abdülhamid Han'ın dikkatini çeken İsmail Hakkı bey baş müezzin olarak padişahın cuma namazlarını kıldırırmış.
Bu arada padişahın sevgisini ve yakınlığını da kazanan büyük büyükbabamızda meğer reçel yapma tutkusu varmış. Onun bu güzel reçel yapma yeteneğini keşfeden II. Abdülhamit bir süre sonra patlıcan, gül vb gibi değişik reçellerini ondan başkasına yaptırmaz olmuş. E hal böyle olunca benim de bu tutkulu reçel yapma geleneğini sürdürmem normal sayılır, öyle değil mi?Osmanlı sofrasında 15.yy'dan beri görülmeye başlayan reçel Osmanlı sarayında reçelhane adı verilen mekanda bakır kazanlar içinde yapılırmış. Osmanlı sarayında ziyaretlerde konuklara kahve ikram edilir edilmez ardından gümüş bir tepsi içinde tatlı hokkası denilen cam veya kristal kaplara konmuş birkaç çeşit reçel, küçük kaşıklar ve bir bardak içinde su getirilirmiş. Günümüzde de reçel kahve ile olmasa bile, kahvaltı sofralarımızın vazgeçilmezi olarak devam etmektedir. Bu kez oya's cuisine'de ayva reçeli tarifim var.
Malzeme Listesi:
- 1 kg ayva (4-5 adet)
- 900 ml su
- 850 gr şeker
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- 2 küçük parça damla sakızı(dövülmüş)
Tarif:
Ayvalar kabuklu olarak yıkanır, 4 parçaya kesilir, çekirdekli kısmı çıkarılarak küçük bir tülbent içine konup bağlanır.
Ayvaların kararmaması için büyükçe bir kaseye bir limon sıkılır ve üzerine yeterli su konur, zardan biraz büyükçe küp küp kesilen ayvalar bu suya atılır. Bu arada su tencereye konur, ocağın altı açılır ve kesilen ayvalar içine atılır, ayvalar hafifçe yumuşayınca ölçülü şekeri ve ayva çekirdekleri konur, altı kısılır ve rengini alana kadar çok kısık ateşte pişirilir. Ocaktan indirmeden önce limon tuzu ve dövülmüş damla sakızı ilave edilir, bir taşım kaynatılarak altı kapatılır.
Afiyetle!