Sumaklı Soğan Dolması
İnsanlık tarihinin çok önemli yerleşim yerlerinden biri olan büyüleyici bir konuma sahip Hasankeyf, Midyat ve Mardin gezim sırasında farklı, olağanüstü lezzetli yemekler yeme fırsatım oldu.
Orada tattığım 'soğan dolması'nın tadı damağımda kalmış olacak ki, eve döner dönmez ilk işim mutfağa girip bu dolmayı yapmak oldu. Unutulmaya yüz tutmuş yöresel yemeklerimizden bu dolmayı sizlerin de çok seveceğinizi umuyorum.
Malzeme Listesi:
- 7-8 adet orta boy soğan
- 500 gr yağlı kıyma
- 1 çay bardağı pirinç
- 1 çay bardağı bulgur
- 1 demet yeşil soğan
- 3 diş sarmısak
- 1 çay kaşığı kırmızıbiber,
- 1-2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 5-6 dal dereotu
- 3-4 dal reyhan
- 1 çorba kaşığı zeytinyağı
- tuz
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı sumak tohumu
- 2 su bardağı sıcak su
- nane
Tarif:
Pirinç, bulgur, ince kıyılmış yeşil soğan, et, ince doğranmış dereotu, ezilmiş sarmısak, ince ince kıyılmış reyhan, yenibahar, kırmızı biber, karabiber, 1 kaşık zeytinyağı derin bir kasede iyice yoğurulur.
2 bardak sıcak suya sumaklar atılır, ekşisi çıkana kadar bekletilir. Süzülüp suyu alınır. Soğanlar soyulur, bıçakla bir kenarından tam orta kısmına kadar kesilir. Kaynamakta olan suyun içine atıp 7-8 dakika kadar haşlanır. Soğuk sudan geçirilip, süzülür. Dikkatlice soğanın katları ayırılır. İç kısımda kalan kısımlar başka bir yemekte kullanılmak üzere bir kenara ayırılır.
Ayrılan her katın kenarına 1 tatlı kaşığı kadar iç malzemesinden konup sarılır, avuç içinde sıkılır ve uç kısmı alta gelecek şekilde tencereye yerleştirilir.
Tereyağı bir tavaya konur, salçalar eklenir birlikte kavurulur üzerine 2 bardak sumak suyu eklenip, nane serpilir, dolmaların üzerine dökülür. Dolmaların üzerine dolma taşı veya uygun bir tabak kapatılır ocağa konur. Kaynamaya başlayınca altını kısılıp, 1 saat kadar pişirilir.
Afiyet Olsun!