Mardin Çöreği İkliçe
Paskalya çöreği seviyorsanız eğer, İKLİÇE'yi de çok seveceksiniz. Tek farkı yoğun baharat içermesi. İKLİÇE Mardin kültüründe çok önemli, zira çöreğin hayata dair özel bir anlamı varmış, iyi başlangıçları ifade edermiş. Güneydoğu'yu, Mardin'i ilk kez görmeye gelen tüm misafirlere de "iyi başlangıçlar" adına bu çörekten ikram edilirmiş. Sevgili rehberimiz Hıdır Şatana gezimiz esnasında bize İKLİÇE'den ikram ederek bizlere de bu geleneği yaşattı.Mardin Çöreği, 'İkliçe', hayatı ve hayatın her tadını temsil ediyormuş. İkliçe'nin lezzeti kadar verdiği mesaj da çok anlamlı. Hıristiyan geleneği olarak mutfaklara giren ikliçe, sonraları Mardin'de hemen her kültürde kendisine yer bulmuş, hayata dair kutlanan her törende özenle pişirilip konuklara sunulur olmuş. Süryaniler düğünlerde, Mardin'liler de mevlutlarda yaparak halen geleneği sürdürmekteler.
Hayatlarını birleştirme kararı alan, aynı yastığa baş koymaya niyetlenen çiftler, nikâhları kıyıldıktan sonra kendilerine ikram edilen 'hayat çöreği'ni kırarlarmış. 'Hayat çöreği'ni, yani ikliçe'yi birlikte kıran yeni evliler, gelecek günlerindeki ortak hayatlarını acısıyla tatlısıyla paylaşmaya yemin ederlermiş. Nikah törenine katılan kız ve erkek tarafları da bir araya gelip 'iyi bir başlangıç'a şahitlik ettikleri için sunulan ikliçe'leri kırar ve yerlermiş.
Malzeme Listesi:
4 su bardağı un
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 adet yumurta
- 2-3 kaşık toz şeker
- 1/2 su bardağı süt + 1/2 su bardağı ılık su
- 1/2 çay bardağı bal
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 1 tatlı kaşığı yenibahar
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 1 çay kaşığı rezene
- 1 çay kaşığı karanfil tozu
- 1 çay kaşığı kişniş
- 1 çay kaşığı kakule
- 1 tutam tuz
üzeri için:
1 yumurta sarısı
Tarif:
Bir kasenin içine un, maya, şeker, tuz konup, harmanlanır. Bal, yumurta ve sıvı yağ ilave edilir, tüm baharatlar karıştırılıp konur ve üzerine sütlü karışım eklenerek hamur yoğurulur.
Hamur ele yapışmayacak yumuşak bir kıvama gelince üzeri nemli bir bez ile örtülerek 1-2 saat dinlendirilir.
Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparılır, eller hafif yağlanır veya unlanır ki ele yapışmasın, örgü veya yuvarlak şekilde çörekler yapılıp, yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Kabarana kadar bekletilir. (30 dakika)
Çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürülür ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 20 dakika kadar pişirilir. (Fırın farklılığı olabileceğinden altı ve üstü nar gibi kızarana kadar pişirilir.)
Afiyet olsun.