Menu

Content

Bulochki /Ponçik

Çocukluk anılarımdan gözümün önünden gitmeyen en renkli tablolarından biri de Türkiye Rusya sınırını oluşturan Arpaçay'ın yakınındaki Digor'a yakın Pazarcık köyünde yaşadığım yıllardır. Nehrin bir kenarında biz bir kenarında onlar. Başka hiç bir yerleşimin olmadığı yerde, upuzun tek katlı, kasvetli bir fabrika binası ve kupkuru bahçesinde baraj inşaatında çalışan baştan aşağı bembeyaz giysiler içinde hava almaya çıkmış incecik, uzun boylu Rus kadınları. Nasıl bir hayat bu diye hep merak ederdim. Ne yerler, ne içerler, nasıl yaşarlar, örf ve adetleri nelerdir.

Bu aralar çocukluğumu hatırlayıp, Rus mutfağı ile ilgili araştırmalar yapıyorum.. Her bölgenin coğrafi koşullarına uygun ayrı bir mutfak kültürü ve damak tadı var. Ayrı mutfak kültürlerine sahip olsalarda en büyük ortak özellikleri baharat ve ot kullanımı. Dereotu, anason, nane, soğan ve sarımsak gibi hoş kokulu bitki ve sebzelerin yanı sıra tarçın, tarhun otu, karabiber, safran gibi baharat, tatlı ve tuzlu su balık yemeklerinde, et ve sebze yemeklerinde kullanılıyor.

Rus mutfağının bir diğer ortak özelliği de 'Smetana' denilen ekşi krema ve tereyağıyla hazırlanan soslar. Çorba, sebze, et, tavuk ve balık çeşitleri genelde ekşi krema ve soslarla sunuluyor.  Tatlılarda meyveli, reçelli, kremalı tatlar öne çıkıyor. Çarlık döneminden kalma ihtişamlı yemek sunumu ile de dikkat çekien bu zengin mutfak ihtişamlı aksesuarlarla da tamamlanıyor. Bugünkü tarifim Rus mutfağında çay veya süt yanında ikram edebileceğiniz bir atıştırmalık. İster elmalı ister marmelatlı yapabileceğiniz bu Bulochki tarifi için;

Malzeme Listesi:

  • 250 ml ılık süt (1 su bardağı)
  • 1 paket instant maya
  • 2.5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta (hafif çırpılmış)
  • 1 tatlı kaşığı  ince limon rendesi
  • 450 gr un (4 su bardağı)
  • 1 çay bardağı Kayısı /Erik/Elma/ Vişne marmelatı

Tarif:

Süt ılıtılır, üzerine maya serpilir, toz şeker ilave edilir. Hafifçe karıştırılır ve10 dakika bekletilir. Mayalı karışım, limon rendesi, sıvı yağ, eritilmiş tereyağı ve hafifçe çırpılmış 1 adet yumurta büyük bir karıştırma kabına konur. Karıştırılır. Un ilave edilir ve karıştırılır. Hamur yavaş yavaş toparlanmaya başlayınca yoğurulur. Ilık bir ortamda iki misli kabarana kadar bekletilir.(yaklaşık 1- 1,5 saat)

Fırın 180 dereceye ısıtılır. Fırın tepsisine yağlı kağıt yayılır. Hamurdan küçük yumurta kadar parçalar kopartılır, avuç içinde daire şekli verilir, tam ortasına 1 çorba kaşığı istenilen marmelat konur, kenarları poğaça gibi kapatılır, ovalleştirilir ve kapatılan kısmı alta getirilerek tepsiye sıralanır. 

İstenirse hamur 2 eşit bezeye bölünür. Her bir beze merdane ile yuvarlak açılarak 8'er eşit üçgene bölünür. Üçgenlerin geniş kenarına marmelat konur ve yanları marmelat akmayacak şekilde kapatılarak sigara böreği gibi sarılır.

Yaklaşık 16-20 adet olan bolachkil'erin üzerine hafifçe sulandırılmış yumurta sarısı veya süt sürülür ve önceden 180 dereceye ısıtılan fırında  nar gibi kızarana kadar yaklaşık 15-20 dakika kadar pişirilir.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook