Menu

Content

Pembe Gül Şerbeti

Etrafı Mayıs güllerinin mis gibi kokuları sardığından beri gül şerbeti ve gül reçeli yapmayı aklıma koydum bir kez. Dudağıma takılan bir şarkı eşliğinde araştırmalarım başladı tabii.

"anlat bana, gül goncası gördün mü
gördün mü dikensiz?
gül renkli yüzün benli de,
göğsün niye bensiz? bir gizli ateş var yakıyor,
gönlümü sensiz...
gül renkli yüzün benli de
göğsün niye bensiz"

Derken sevgili manevi kızım Yeşim'in annesi Şerife hanım Elbistan'dan bir kucak dolusu taze gül yaprakları gönderince işte o an geldi ve elimde tarifimle girdim mutfağa. Osmanlı kültüründe eve gelen konuğa mutlaka ikram edilmesi gereken, paylaşılmaktan hoşlanılan bu lezzet, şimdilerde  unutulmaya yüz tutsa da zaman zaman sofralarımızda yerini alıyor. Sarayın en gözde şerbetleri gül, zambak, menekşe, fulya, yasemin, muhabbet, iğde ve nilüfer gibi çiçeklerden yapılırmış.

 Osmanlı döneminde İngiliz seyyah ve sefirlerle tanışan şerbet o sayede evrenselleşmiş ve daha sonra Fransızlar ve İtalyanlara geçerek bugün sorbe diye anılan buzlu şerbetin benzeri olan buzlandırılmış şerbet geliştirilmiş. Gül şerbetimiz için;

Malzeme Listesi:

  • 100 gr taze pembe gül yaprağı
  • 250-300 gr toz şeker (arzuya göre arttırılabilir.)
  • 3 su bardağı su
  • 2-3 adet karanfil
  • 1 adet çubuk tarçın
  • leblebi kadar bir parça limon tuzu

Tarif:

Gül yaprakları yıkanır, süzgeçe alınır. Suyu iyice süzüldükten sonra üzerine toz şeker katılır, eldiven giyilerek gül yaprakları ile şeker ovulur. Rengi ve kokusunun belirginleşmesi için 2?3 saat bekletilir.
Şeker ve gül yapraklarının iyice harmanlanmasından sonra üzerine 3 su bardağı sıcak su, karanfil, çubuk tarçın ve limon tuzu konur, orta ateşte 20 dakika kaynatılır.

Şerbet limon tuzu ilavesinden sonra esas rengini alır. Sıcak şerbet bekletilerek, soğutulur, sonra huni içine bir tülbent yerleştirilir ve içinde saklanacağı kaba süzülür, gül yaprakları tülbent içinde iyice sıkılır, posa olarak atılır. Şerbet buzdolabında saklanır.

Servisi ya votka ile yarı yarıya karıştırılarak, ya da buz ve soğuk su ile seyreltilerek yapılır. Arzuya göre ikram sırasında üzerine file badem de konabilir..

Not: Sevgili arkadaşım Ayhan  Tokçaer gül yapraklarını buz kalıbına koyduğu suyun içine koyarak güllü buz yapmış, şerbeti gül yapraklı buz ile  servis etmek çok şık olacaktır.

Afiyetle!

 

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook