Menu

Content

Ev Yapımı Hellim Peyniri

Tuzsuz yemeğe dikkat etmeye başladığımızdan beri peyniri de artık evden yapmaya başladım. Birçok denemelerim oldu şimdiye kadar, (Ev yapımı tuzsuz peynir) hepsi ufak tefek farklarla hep başarılı oldu. Bu kez de sevgili blogger arkadaşım Sibel Yalçın'ın yaptığı bir peynir tarifinde limon suyu kullandığını görünce çok merak ettim ve hemen denemek istedim. Çok lezzetli bir peynir oldu ancak ben hiç tuz kullanmadım.

Malzeme Listesi:

  • 2 litre inek sütü (sütcüden aldığınız sütü kaynatarak kullanıyorsunuz)
  • 1 çay bardağı taze sıkılmış limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Tarif:

Sıcak sütün içine limon suyu konur, yaklaşık olarak 10 dakika kadar birbirine yapışmaması için karıştırılır.
Daha sonra bir 10 dakika bekletilip içine tülbent koyduğumuz kevgir yüksek bir tencere veya kaseye oturtulup peynir süzülür.

Süzülen peynirkarışımının  üzerine damak tadına göre tuz eklenir, kaşık yardımıyla karıştırılır. Altına su doldukça kap dolup kevgire değecek gibi olursa devamlı olarak boşaltılır ki kevgire su değmesin. Süzülen peynir suyu atılmaz başka bir tencereye alınarak içine bir tatlı kaşığı tuz konur (burada tuz miktarı sizin damak tadınıza göre değişebilir daha fazlada koyabilirsiniz veya süzdüğünüz peynire biraz deniz tuzu ekleyip karıştırabilirsiniz) karıştırılır.

Diğer tarafta peynirin tülbenti iyice sıkıştırılarak ağzına düğüm atılır.
Üzerine bir ağırlık konup bir saat bu şekilde bekletilir. Ayırdığımız peynir suyu kaynatılıp tülbent içerisindeki peynir kaynayan suyun içine bırakılır.

Ocak kısılır en kısık ateşde 30 dakika pişirilir sonra peynir içinden alınıp yine kevgire konur.
Burada biraz süzülüp oda sıcaklığına ulaştıktan sonra 24 saat buzdolabında bekletilip kahvaltıda servis edilir.


Afiyet olsun…

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook