Menu

Content

Kaymaklı Kayısı Tatlısı

Malatya’nın geleneksel mutfağında kış mevsimi yenilecek gıdalar yaz aylarından kurutulup, saklanıyor. Bunlardan bir tanesi de kayısı. Kayısı Çiçeği Şenliği için gittiğimiz Malatya'dan şifa ve mineral deposu kuru kayısı ve gün kurusu almadan olmazdı. Türkiyenin AB'de tescillenen ikinci ürünü kayısıyı hiç bu kadar çok birarada görmemiştim. Alış veriş için saptığımız sokakta dükkan önleri adeta sarıya bürünmüştü. Bu manzarayı görür görmez hayalimde kaymaklı, cevizli kayısı tatlısı canlandı. Eve döner dönmez de orada edindiğim çeşitli tarifleri okuyup, nasıl yapacağıma karar verdim. Bunlardan bir tanesi gastronomi müzesinde gördüğüm önce tereyağında sotelenerek yapılandı. Evde iki kişi olunca kendimize kadar yapmak için girdim mutfağa. Bundan sonrası hızlı biçimde ve son derece keyifli gelişti. Yalnız not aldığım tarifi tam olarak uygulamadım, küçük bir farkla, ben şekeri hafifçe karamelize ederek uyguladım. Çok lezzetli oldu ve afiyetle tüketildi.

Malzeme Listesi:

  • 10-15 adet kuru kayısı
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1/2 limonun suyu
  • 10-15 adet yarım ceviz tanesi
  • kaymak, Antep fıstık tozu (üstünü süslemek için)

 

Tarif:

Kayısılar yıkanır. Tavaya tereyağı konur ve eritilir. Üzerine kayısılar eklenir ve sürekli karıştırarak hafifçe sotelenir. Üzerine ölçülü şeker konur, tavanın altı biraz açılarak hafifçe, yakmadan karamelize olması sağlanır, sonra suyu ve limon suyu eklenir, karıştırmaya devam edilir.

Tavanın altı kısılır, üzerine bir kapak kapatılır, hafif kıvam almaya başladığında tavanın altı kapatılır. Hemen bir kepçe ile servis tabaklarına alınır. Ilınınca kayısıların araları açılarak, içine yarım ceviz yerleştirilir. Kaymak ve Antep fıstığı tozu ile servisi yapılır.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook