Menu

Content

Brezilya Bonbon'u Brigadeiro

Zaman zaman değişik ülkelerden, farklı tarifleri denemeyi ne kadar sevdiğimi biliyorsunuz artık. Bu tarife rastlayınca oyascuisine'de paylaşmadan olmaz dedim ve girdim mutfağa. Tabii öncesinde epey bilgi toplamaya çalıştım. Önce size tarihçeden bahsetmek istiyorum. Tarifin kendisi kadar ilgi çekici bence.

Brigadeiro Brezilya'ya ait bir tatlı. Rio De Janeiro'da Heloise Nabuco de Oliveira tarafından yaratılmış. Bonbon ve truf arasında son derece lezzetli ve şahane bir tatlı. İsmini Brezilya ordusunda (brigadier) tuğ general olan çok yakışıklı, bekar, tüm hanımların hayranlığını toplayan bir generalin desteklenmesi amacı ile yaratılmış. 1920’lerde Rio de Janeiro'da komünist cunta idaresine son vermek için  çaba gösteren, daha sonra 1945’de Brezilya cumhurbaşkanlığına aday olan ancak seçimleri kazanamayan Eduardo Gomez, adına ithaf edilen bu tatlı sayesinde hep yaşatılmış. Özellikle partilerin ve doğum günlerinin hep aranılan tatlısı olmuş Brigadeiro.

Tarifte verilen kakao yerine limon ya da mesela mango da kullanılarak çeşitlendirilebilir. Yapımı çok kolay olan bu tatlı tarifinde koyulaştırılmış şekerli süt kullanıyoruz. Koyulaştırılmış sütü isterseniz hazır alabilir ya da isterseniz kendiniz de yapabilirsiniz. Koyulaştırılmış süt yapmak için inek sütünü uzun süre pişip, içindeki suyun büyük bir bölümünü uçuruyor ve kendi ağırlığına yakın şeker ilave ederek hazırlıyorsunuz.
    
  

 Malzeme Listesi:   

  • 400 ml koyulaştırılmış süt için:
  • 1 litre süt
  • 300 gr toz şeker ve vanilya

 Tarif:

Altı kalın derin bir tencereye ölçülü süt konur. Orta ateşte kaynatılır. Arada bir tahta kaşıkla karıştırılır. Yaklaşık 40 dakika sonra tencerenin içindeki süt azalır.

Ölçülü şeker ve vanilya ilave edilir. Şeker eriyinceye kadar karıştırılarak düşük sıcaklıkta pişirilir. Tüm şeker eriyince tencerenin altı biraz açılır ve orta sıcaklıkta yavaş yavaş kaynamaya bırakılır. Bu esnada asla karıştırma yapılmaz.

15 dakika sonra tencere yine kısık ateşe getirilir Yaklaşık 20 dakika bu şekilde pişen karışımın rengi ve kıvamı koyulaşır. Bu esnada tencerenin yüzeyinde oluşan köpükler hafifçe kaşıkla temizlenir. Hazır olduğunda ateşten alınır ve kaseye alınarak soğumaya bırakılır. Buzdolabında muhafaza edilir.
    
  

 Brigadeiro için Malzeme Listesi:
    
 

  • 400 ml yoğunlaştırılmış süt
  • 4 çorba kaşığı kakao
  •  3 çorba kaşığı tereyağı
  •  1 çay kaşığı vanilya
  •  1 çimdik tuz
  •  dövülmüş Antep fıstığı, hindistancevizi, çikolata parçacıkları


Tarif:
    

Altı kalın bir tencereye yoğunlaştırılmış süt konur. Tuz, kakao ilave edilir. Kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.
Yanmasını ve yapışmasını önlemek için ateşe çok dikkat etmek gerekir.

Yaklaşık 10-15 dakika karışım iyice koyulaşıp, parlak bir hal alıncaya ve tencerenin kenarlarından ayrılıp ortada toplanmaya başlayıncaya kadar sürekli karıştırılarak pişirilir.

Ateşten alınır, vanilya ve tereyağı ilave edilir. Buzdolabında 20-30 dakika soğutulur.

Eller hafifçe yağlanarak 2 cm büyüklüğünde toplar yapılır, fıstık, hindistancevizi veya çikolata parçacıkları içinde yuvarlanır. Servis edilinceye kadar buzdolabında saklanır.

 Afiyet Olsun!

 

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook