Menu

Content

Yufkalı Süt Tatlısı /Bougatsa

Bugün Yunan mutfağından bir tarifi sofralarımıza taşıyalım istiyorum. Birçok Yunan tatlısı gibi Bougatsa'nın da taa Bizans zamanlarına uzanan bir geçmişi varmış. Önceleri Osmanlı İmparatorluğuna bağlı bir çok Balkan ülkesinde bugün Bougatsaya benzeyen tradisyonel tatlara rastlanıyor. Kimi de bunun bir Mısır tatlısı olduğundan söz ediyor. Geçmişi ne olursa olsun dışı çıtır içi kremamsı, son derece lezzetli ve oldukça da kolay bu tatlıyı yiyen bir daha vazgeçemez gibi geliyor bana. Epey araştırma yaptıktan sonra ben Bougatsa'yı kendime göre yorumladım. Bir kez denedikten sonra sanırım tekrar tekrar yapmak istediğiniz tatlıların arasında yerini alacak. Böyle bir lezzetin tarifini paylaşmak bana onu yemekten daha çok mutluluk veriyor, e hadi o zaman başlasın mı mutfak serüvenimiz?

Malzeme Listesi :
(sosu için)

  • 500 ml süt
  • 200 gr toz şeker
  • 1 çimdik karbonat
  • 1 adet yumurta
  • 1 kutu süt kreması
  • 1 tatlı kaşığı limon rendesi

Tarif:

Dibi kalın bir tencereye süt ve şeker konur, çırpma teli ile karıştıra karıştıra 15-20 dakika pişirilir. (Dibinin tutmaması önemli, o nedenle karıştırma kısmını aman ha atlamayın)

Ocaktan alınır ve içine 1 çimdik karbonat konur, karıştırılır. Soğumaya bırakılır.

Orta derinlikte bir kaseye krema ve yumurta konur. Çırpma teli ile homojen oluncaya kadar karıştırılır. İçine limon rendesi ilave edilir, karıştırılır.

Malzeme Listesi:

  • 1/2 paket baklava yufkası
  • 100gr eritilmiş tereyağı
  • antep fıstığı tozu, file fındık veya badem

Tarif:

Fırın önceden 190 dereceye ısıtılır. 20x32 cm’lik dikdörtgen kalıp iyice yağlanır. Yufkalar tek tek alınır, iyice yağlanır, boyuna pili pili, aynı kapalı yelpaze şeklinde katlanarak hazırlanan kalıba sıkışık olacak şekilde yufkalar bitinceye kadar sıralanır. Muntazam olup olmaması önemli değil ancak aralarında yer bırakılmamalı. Kalan tereyağı fırça yardımı ile üzerine sürülür. Her tarafının yağlanmış olmasına dikkat edilir.

Fırına konur, yanmadan ancak iyice kızarıncaya kadar, yaklaşık 20-25 dakika pişirilir. Ne kadar koyu olursa o kadar çıtır olur.
Fırından alındıktan sonra üzerine kepçe ile önce sütlü sos, hemen ardından yumurtalı krema gezdirilir. Tekrar fırına konur ve tüm malzemeyi çekene kadar 10-15 dakika yakmadan pişirilir. Fırından çıkınca üzerine, Antep fıstığı tozu, file fındık veya file badem konur, arzuya göre pudra şekeri de serpilebilir.

Sıcak, ılık veya soğuk olarak servis edilir.

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook