Karışık Tahıllı Ekmek
Çarşıdan almak yerine kendi fırınınızdan çıkmış, mis gibi kokan, sağlıklı, katkısız, ekmeği yapıp, yemek gibisi var mı! Keşke hep yapabilsek ancak ben zaman zaman kendi ekmeğimi kendim yapabiliyorum. Tabii sıcacık, taze ve lezzet dolu, kek yerine bile geçebilecek gibi olan bu ekmekler çok da tüketiliyor. Diyetlere aykırı!!!!! Değişik katkı maddeleri ile çok değişik lezzette ekmekler elde etmek mümkün, neredeyse hergün farklı bir ekmek yaparak sizler de ev halkını şaşırtabilirsiniz. Özellikle sabah kahvaltılarınız için hazırlayacağınız ekmekleri bir gece önceden yapıp buzdolabında bekleterek, sabah fırına verebilirsiniz. Bunun için ekmek makinesi de şart değil. Yapımı biraz zaman alabilir ama ben hep makinesiz yaptım ve çok güzel sonuçlar aldım. Yaptığım ekmeklere her seferinde geleneksel buğday unu da kattım. Tam buğday ve çavdar unu geleneksel beyaz una nazaran daha ağır olduğu için, geleneksel buğday ununu da ekleyerek diğer unların tadını ve kıvamını koruyup daha hafif bir ekmek elde ettim.
Malzeme Listesi:
- 50 gr haşlanmış buğday
- 80 gr ince köftelik bulgur
- 1 paket instant maya
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 180 ml ılık süt
- 60 ml ılık su
- 175 gr çavdar unu
- 175 gr tam buğday unu
- 100 gr geleneksel beyaz un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı keten tohumu
- 2 yemek kaşığı iç kabak çekirdiği
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı süt
- 2 çay kaşığı kavrulmuş susam
- 2 çay kaşığı az ufalanmış haşlanmış buğday
Tarif:
Haşlanmış buğdayın üzerine bulgur konur, üzerini aşacak kadar kaynar su dökülür, bir kapak kapatılır ve 30 dakika bekletilir. Bu süre sonunda suyu varsa iyice süzülür, kağıt havlu ile nemi alınır.
Maya, süt, şeker ve su derin bir kaba konur, karıştırılır, üzeri kapatılıp 10 dakika bekletilir. Unlar, tuzla birlikte elenir, tahıllar, ayçekirdeği ve keten tohumu ilave edilir.
Mayalı karışım ve sıvı yağ da ilave edildikten sonra karışım toparlanır, yumuşak bir hamur elde edilir. Un serpilmiş tezgah üzerinde 10 dakika kadar elastiki ve pürüzsüz bir hal alana kadar yoğurulan hamur, içi yağlanmış bir kasede üzerine nemli bir bez örtülerek bir saat kabarmaya bırakılır.
Yine un serpilmiş tezgahta üç eşit parçaya ayrılan hamurlara sosis şekli verilerek, saç örgüsü yapılır. Pişirme kabı yağlanır, hamur içine konur ve 30 dakika kadar kabarmaya bırakılır. Bu süre sonunda yumurta sarısı ve süt çırpılır ve fırça ile üzerine sürülüp susam ve ufalanmış buğday karışımı serpilir. 170 dereceye ısıtılan fırında 45-50 dakika kadar pişirilir.
Afiyet Olsun!