Yoğurmadan Kolay Artizan Ekmek
Bugüne kadar birçok kez evde ekmek denemeleri yaptım ama bugüne kadar yaptığım ekmek tarifleri bir yana bu bir yana... Bu tarif olağanüstü. Şimdiye kadar yaptığım beyaz ekmek tarifleri içinde en lezzetli ve en basiti. Yeni ekmek yapmaya başlayacak takipçilerim ne kadar kolay olduğunu görürken tecrübeliler de kalın çıtır çıtır kabuklu, ekşi ekmek hamurundaki gibi iri delikli Artizan ekmek özelliklerini çok sevecekler. Bir kere deneyenler belki de artık dışardan ekmek almak istemeyebilirler.
Bu ekmeği yaparken yoğurmak yok, mixer yok, 3 dakikalık bir gayretle elleriniz hiç hamura girmeden, kabarma zamanı ile 2 saatten 3 güne kadar hata affeden, (bir kez hamuru hazırladınız mı, kendi uygun zamanınıza göre pişirmeyi ayarlayabilirsiniz), aslında döküm demir kalıp isteyen ama şart olmayan, yeterki kapaklı bir kalıp olsun bu tarifi hemen deneyin derim.
Not: Ben tupperware tencere kullandım.
Malzeme Listesi:
- 450 gr un
- 1 paket instant maya
- 2 çay kaşığı tuz
- 375 ml çok ılık su
Şekillendirme için:
- 2 kaşık un
Yapılışı:
Un, maya, tuz geniş bir kapta karıştırılır. Ilık su ilave edilir, tahta bir kaşığın sapı ile un ile su homojen bir şekilde karışıncaya kadar karıştırılır. Hamur ıslak, suluca, özensiz, yoğurulmayacak özellikte ama kek hamuru gibi de sulu olmamalıdır. (Yumuşak yapışkan hamur katı hamura göre daha kolay mayalanır, kabarır.)
Hamur üzerine stretch film ya da tabak kapatılarak 2-3 saat iki katına çıkıncaya kadar tezgahta bekletilir. (Jöle gibi titrek, sallanan, yüzeyi de kabarcıklı bir görüntü olacaktır.) Bu aşamada ister hemen pişirebilir ya da 3 güne kadar buzdolabında saklanabilir.
Eğer buzdolabında saklanacaksa pişirmeden önce hamuru tezgaha alıp 45-60 dakika fırın ısınırken bekletmeniz gerekir.
Ekmek pişirilmeden önce 26cm çapında döküm veya herhangi kapaklı bir kalıp 230 dereceye ısıtılan fırına kapaklı olarak konur, 30 dakika ısıtılır.
Tezgaha 1 kaşık un serpilir, kabaran hamur spatula yardımı ile mayalandığı kabından un serpili alana alınır. Üzerine de 1 kaşık un serpilir, yine spatula veya benzeri bir alet ile hamur içeri doğru her tarafından zarf gibi katlanır, 6kez. Bu şekilde kabaca yuvarlak bir şekil verilir. (Düzgün bir şekil vermek için hiç çaba sarfedilmez, çok uğraşılırsa bozulur. Burada amaç hamuru söndürmektir.)
6 kez katlanmadan sonra hamurun yanına bir fırın kağıdı konur ve spatula ile altı üst edilerek tezgahtan kağıdın ortasına gelecek şekilde yerleştirilir. Kağıt yardımı ile kenarlarından hafifçe şekil verilir ve fırından alınan sıcak kalıba kapağı da kapatılarak fırın kağıdı ile birlikte konur.
30 dakika kapaklı olarak pişirilir, kapak sayesinde içerdeki buhar etkisi ile kabarma sağlanır ardından 12 dakika kapaksız olarak kızarması ve çatlayan kısımların extra olarak kıtırlaşması sağlanır. 10 dakika bekleme süresinden sonra ekmek kesilebilir.
Afiyetle!
https://oyascuisine.com/index.php/tr/48-hamur-isleri/1587-yogurmadan-kolay-artizan-ekmek#sigProGalleria1598efae16