Taze İncir Tatlısı
Yaşam akıp giderken ve biz yaşamak için yerken önümüze gelen, tabağımıza koyduğumuz, ağzımıza attığımız meyve ya da sebzenin mesela tarih içindeki yerini, mesela o besinin nasıl yetiştiğini, büyüdüğünü, mesela farklı kültürlerde ne anlama geldiğini kaçımız merak edip araştırıyoruz?
Bloğumu yazmaya başlarken, sadece tariflerden ibaret olmasın, arada sırada küçük bilgiler versin, öğrendiklerimi paylaşayım istedim. O yüzden bir tarif vereceğim zaman meyve ve sebzelerle ilgili kendi çapımda hep araştırmalar yaptım, yapıyorum. Belki aranızda benden daha iyi bilenler, daha çok araştıranlar vardır. Ama diyebilirim ki bu araştırmalar ve öğrendiklerimle sebze ve meyvelere biraz daha farklı gözle bakar oldum. Doğaya saygım ve hayranlığım giderek arttı. Bugün başrolde incir var.
Siz İncir ağaçlarının dişi ve erkek olarak ayrıldığını, erkek incirin minik incir verdiğinde (ilek) arka deliğinde bir sinek oluştuğunu ve bu sineğin uçup ayak ve kanatlarındaki polenleri taşıyıp dişi ağaçlardaki incirleri tek tek döllediğini biliyor muydunuz? Binlerce yıl önce Mısırda yetişen bu meyvenin bir de uzun mutfak tarihi var. 16.yüzyılda Batılılara tanıtılan incirin antioksidan, lifli ve kolayca emilen bir fruktoz gibi özelliklere sahip olması açısından sağlık için de büyük önem taşıyor. Bu da İnciri harika bir atıştırmalık yapıyor.
Yeni tarifler denemek için de çok uygun bir meyve olan incir ile harika lezzetler yaratabilirsiniz. İsterseniz bunlardan biri olan son tarifime bir göz atalım.
Malzeme Listesi:
- 8 adet taze Karya İnciri (sarı incir)
- 4 yemek kaşığı viski, konyak veya portakal suyu
- 125 gr Kazıklı peyniri, 8 adet üçgen parçaya bölünmüş (yumuşak köy peyniri)
- 1 avuç taze badem, ayıklanmış
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Tarif:
İncirler yıkanır, kâğıt havlu ile kurulanır. Sap kısımlarına X işareti şeklinde kesikler yapılır. Birer parça peynir ve badem ile doldurulur. Pyrex bir kaba kesik tarafı üste gelecek şekilde dizilir.
160 dereceye ısıtılan fırında 8-10 dakika pişirilir. Fırından çıkınca üzerine tarçın serpilir ve viski, konyak veya portakal suyu gezdirilir. Ilık olarak servisi yapılır.
Afiyetle!