Menu

Content

Kolay Ayvalı Tart Tatin

Daha öncede sizinle farklı 'tart tatin' tarifleri paylaşmıştım. Ama bu çok kolay tarifimi hemen denemek isteyeceğinizi düşünüyorum. Bildiğiniz gibi tart tatin, tart yapılmadan önce meyvenin tereyağı ve şekerle karamelize edildiği bir tarttır. 1888 yılında Parisin güneyinde yer alan Otel Taten'in imza tatlılarından biri olarak Fransa'da ortaya çıkıp, ancak yıllar içinde diğer ülkelere yayılmıştır. İki kızkardeş Stephine ve Carolina Tatin’in sahibi olduğu otelde av sezonunda kardeşlerden Stephine yanlışlıkla tartı ters pişiriyor ve bugünün meşhur tatlılardan TART TATIN ortaya çıkıyor. Sizler de
ister elma, ister armut, ister ayva, ister şeftali ile bu hafif ve ağızda dağılan lezzeti mutlaka pişirin.

Malzeme Listesi:

  • tereyağı (kalıbı yağlamak için)
  • 8 adet kare milföy hamuru
  • 2 adet ayva
  • 6-8 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 adet limonun rendesi
  • 50 gr tereyağı
  • 2-3 kaşık un (milföyleri açmak için)
  • Toz Antep Fıstığı (üzeri için)

Yapılışı:

Ayvalar, yıkanır, soyulur, ince ince dilimlenir, limonlu suya konur, bekletilir. Kullanılacağı zaman süzülür. Milföyler dolaptan alınıp dışarda bırakarak hafifçe çözdürülür. Fırın 175 dereceye ısıtılır.

Sapsız, fırına girebilen bir tavanın (kalıbın) tabanı ve kenarları tereyağı ile iyice yağlanır. Ölçülü şekerin yarısı tereyağın üzerine eşit şekilde serpilir. Limon rendesi şekerin üzerine serpilir.

Dilimlenen ayvalar hafifçe üst üste gelecek şekilde kalıbı dolduruncaya kadar spiral şeklinde dizilir. Ayvaların üzerine kalan şeker ile küp küp doğranan ölçülü tereyağı konur.

Ocağa alınır, çok kısık ateşte 5 dakika yakmadan pişirilir. Bekletilir.

Bu arada tezgah hafifçe unlanır. 4 adet milföy hamuru tezgaha konur, parmak uçları ile birleştirilerek büyük bir kare elde edilir. Kalan 4 kareye de aynı işlem yapılır ve hazırlanan diğer karenin üzerine konur.

İki katlı hamur merdane yardımı ile arada biraz un serperek kalıp çapına yakın açılır ve kalıp çapında bir tencere kapağı ile kesilerek hazırlanan ayvaların üzerine kenarları hafifçe içeri doğru iterek yerleştirilir.

Çatalla üzerine bir kaç delik açılır. Önceden ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir. Fırından alınan tartın kenarları spatula yardımı ile rahatlatılıp, kalıp üzerine konan bir servis tabağı ile birlikte kendinize doğru çevrilerek altüst edilir.Tavada kalan şuruplu kısım varsa ayvaların üzerine gezdirilir, tartın üzerine Antep fıstığı tozu serpilerek servisi yapılır.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook