Safiye Hanım Gevreği
Çocukluğumdan gelen bir tadı bu tarifte yakaladım. Hani bazıları hiç unutulmaz ya; Kiminin tadı, kiminin kokusu kalır aklımızda. Uzun zamandan beri yememiş de olsanız hala taptazedir beyninizde. On, onbir yaşlarındaydım bir yaz tatilinde amcam beni Tokat'a babaannemin camdan bakınca meşhur 'Topçam'ı gören bağına götürmüştü, o ne yeşillik, o ne güzellikdi. Ceviz ağaçları, üzerinde yörede 'jale' diye tabir edilen sincaplar, mis kokulu çavuş üzümleri, elmalar, armutlar, taze cevizler.
Bir taraftan elmalar kurutulurken öbür yanda pekmezler kaynatılır, cevizli sucuklar yapılırdı. Bu arada babaannem halk ağzında ''işevi" veya "aşkana'' denen oda kadar büyük mutfağında çay yanına katık diye uzun dayanan, bir gevrek yapardı, o zamanlar bu tarifleri almak aklımın ucundan bile geçmezdi tabii ki. Yıllar sonra yine Tokat'lı bir komşumdan öğrendiğim bu tarifle, deneye yanıla yaklaşık bir tat elde ettim sanırım.
Malzeme Listesi:
- 1 yumurtanın akı
- 1 dolu yemek kaşığı tahin
- 3 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı margarin
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 250 ml ılık su
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı şeker
- tuz
- 550 gr beyaz un
Ayrıca:
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- çörek otu
Tarif:
Katı yağlar sos tenceresinde eritilir, soğutulur. Yumurta beyazı, tahin, sıvı yağ üzerine konur, karıştırılır. Hepsi birlikte bir karıştırma kabına alınır. Bardak içindeki ölçülü ılık suya şeker ve maya konur, bir kez karıştırılır ve beklemeden o da yağlı karışımın içine dökülür. Tuz ve un birlikte elenir. Yavaş yavaş yağlı karışıma eklenerek yoğurulur. Elastiki bir hamur olunca kabarması için üzerine nemli bir bez örtülerek ılık ortamda 30 dakika bekletilir.
Yağ ve un küçük bir tavada yanmadan pembeleşip un kokusu çıkana kadar kavurulur, soğutulur. Kabaran hamura katılıp karışması için tekrar yoğurulup yine 15 dakika bekletilir. Hamurdan iri bir yumurta büyüklüğünde bezeler alınarak tezgah üzerinde yuvarlanıp uzun çubuklar yapılır (bakınız resim galerisi) ve 8 şekli verilerek tepsiye dizilir. Tüm tuzlu halkaların yapımı bitince üzerine yumurta sarısı sürülerek çörek otu serpilir. 170 dereceye ısıtılan fırında 20-25 dakika, altı üstü nar gibi olana kadar pişirilir.
Afiyetle