Menu

Content

Mandalinalı Lokum

Yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaşan "Lokum" Avrupa'da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla "Turkish Delight" adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlamış. Şekerli nişasta eriyiğini pişirip hafif ağdalaştırarak yapılan, küçük küp veya dikdörtgen biçiminde kesilen şekerleme, kesme, lat-i lokum” şeklinde tanımlanan lokumun bugün  narlı, ballı, güllü, fıstıklı, fındıklı, meyveli gibi birçok çeşidi var.15. yüzyıldan beri Anadolu'da varolan bu şekerleme, 1777 yılında Kastamonu’dan İstanbul’a gelip Bahçekapı’da şekerci dükkanında lokum üreten Şekerci Hacı Bekir Efendi ile birlikte ünlenmiş.

Sert şekerden sıkılan I.Abdulhamit, yumuşak şekerleme yapılması için bir yarışma düzenlemiş. Hacı Bekir Efendi, Alman bilim insanı Krenhoff'un nişasta ve unun yerini değiştirerek şekeri yumuşatma tarifi ile yarışmaya katılmış. Hacı Bekir Efenidi'nin yarışmada birinci olmasıyla lokum, 17. yüzyılda Osmanlı mutfağında önemli bir yere sahip olmuş.Türk kültüründe çok önemli bir yere sahip olan Lokum kahveyle de ayrılmaz ikili olarak görülür, bayram ikramlarımızın olmazsa olmazı, damadın kız isteme törenine bir kutu lokum ile gitmesi, sünnet olan çocuklara acısını hissetmesin diye narkoz niyetine verilmesi, büyüklerin küçüklerini “Lat-i Lokum” diyerek sevmesi, şarkılarımızın bile içine girmiş olmasıyla gelenekselleşmiştir.

Ben de oya's cuisine'de lokum tarifi olmazsa olmaz diyerek sizler için evde Bodrum mandalinası ile lokum yapmayı denedim. İlk denemem olduğu için şeklini tam verememiş bile olsam tadı muhteşemdi.

Malzeme Listesi:

  • 225 ml mandalina suyu (8-10 adet)
  • 125 gr mısır nişastası
  • 1 tatlı kaşığı krem tartar
  • 1 tatlı kaşığı mandalina rendesi
  • 800 gr şeker
  • 1 dilim limon
  • 325 ml su

Şekillendirme İçin:

pudra şekeri veya hindistan cevizi

Tarif:

Mandalinaların kabukları rendelenir, suyu sıkılır.
Mandalina suyu ve mısır nişastası ile kıvam arttırıcı krem tartar iyice çırpılır.

Su, şeker ve limon dilimi tencereye konur, karıştırılır. Kaynar kaynamaz altı kapatılır. Bu basamak çok önemlidir, fazla kaynarsa lokum kıvamını almaz.

Nişastalı karışım yavaş yavaş şuruba yedirilir ve yaklaşık 40 dakika kadar karıştıra karıştıra pişirilir.

Karışım şeffalaşınca tencerenin altı kapatılır ve karışım önceden yağlamış pyrex kalıba boşaltılır.

Kalıp 30 dakika süre ile buzluğa konur.

Tezgaha pudra şekeri/hindistan cevizi dökülür, lokum tezgaha ters çevirilerek  kalıptan çıkarılır, pudra şekeri/hindistan cevizine bulanır, makas yardımı ile uzun şeritler kesilir, sonra onlar da küçük parçalara kesilir. Servis için kapalı kutuda  dolapta saklanır.

Afiyet Olsun!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook