Menu

Content

Baget Ekmek

Sevgili takipçilerim fotoğrafını paylaştığım bu baget ekmeklerin tarifi için o kadar çok istek geldi ki hemen paylaşmak istedim sizlerle. Evde ekmek yapmak hiç de zor bir iş değil, sadece biraz vakit ayırmanız gerekiyor. Çoğu zaman gerekli malzemeler hep evde, elinizin altında olan şeyler. Tarifte mayalanma süresi ve bu süreçteki işlemler gözünüzü korkutmasın. Uygulaması anlatmasından çok daha kolay! Yapılan tek bir işlem var. Devamında aynı işlemi birkaç kez tekrarlıyorsunuz. Evde olduğunuz bir gün gelip gidip yapabilirsiniz. Gerçekten basit, bir o kadar da pişman etmeyen bir lezzet. Mutlaka deneyin derim.Robot kullanmayanlar ilk mayalama işlemini  geniş bir kap içine koydukları malzemeyi elle karıştırıp,suyu ilave ederek hamuru toparlayabilir, biraz yoğurup katlama işlemine geçebilirler, hiç farkı olmuyor.

Malzeme Listesi:

  • 570 gr un
  • 1 paket instant maya
  • 385 gr ılık su
  • 12 gr tuz

Tarif:

Tüm kuru malzeme mutfak robotuna konur, karıştırılır. Hamur ucu takılı robot çalışırken ılık su yavaş yavaş kuru malzemeye katılır, 3 dakika düşük hızda kadar yoğurmaya devam edilir. Sonra robot orta hıza alınır ve 2 dakika daha çalıştırılır.

Hamur hafifçe unlanmış bir kaba alınır, eller ıslatılır, kabı her seferinde çevirerek 4 kez hamur uzatılır ve katlanır. Temiz bir mutfak havlusu altında 30 dakika dinlenmeye bırakılır.

İlk dinlenme ve mayalanma sonrasında yine aynı işlem yapılır; 4 kez hamur kabın içerisinde hafifçe çekilerek uzatılır ve katlanır.

30 dakika daha dinlenip, mayalanmaya bırakılır. Son olarak aynı işlem tekrarlanır bu kez 15 dakika dinlendirilir.

Süre sonunda hamur hafifçe unlanmış tezgâha alınır, 2 parçaya ayrılır. Her bir parçaya oval şekil verilir ve bir kenarından ortaya doğru katlanır. Parmak uçları ve avuç içi ile bastırılır. Aynı işlem diğer taraftan da yapılır.

Hamur altüst edilerek 15 dakika dinlenmeye bırakılır. (Düzgün yüzey size bakar.)

15 dakika sonunda hamurlar tekrar altüst edilir, bu kez katlama yapılan yüz size bakar. 30 dakika dinlenmeye bırakılır.

Bu arada fırın 230 dereceye içinde fırın kâğıdı yayılmış tepsi ile birlikte ısıtılır. Boş bir tepsiye de kaynar su konur ve ekmek tepsisinin altındaki rafa yerleştirilir.

30 dakika sonunda hamurlar elle düzlenerek tekrar bir katlama işlemi daha yapılır ve baget formu verilerek üzerine keskin bir bıçakla 5-6 diyagonal çizik atılır.

Bagetler şekli bozulmadan sıcak tepsiye alınır ve 20-25 dakika nar gibi kızarıncaya kadar pişirilir. Fırından alınınca tel raf üzerinde soğumaya bırakılır.

Afiyet Olsun!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook