Norge-Sushico Blogger Etkinliği
17 Ekim’de Dörtok İletişim'den gelen bir davet üzerine gittiğim, Çin, Japon ve Thai mutfağından yemeklerin yer aldığı geniş bir menüye sahip SushiCo Nişantaşı’nda "Somon balığı" temalı çok keyifli bir etkinlik gerçekleştirildi. Bu etkinlikte yemek ve mekan bloggerı arkadaşlarımla birlikte Norveçli ünlü şef Jostein Medhus ve SusciCo'nun Japon şefi Yutaka Hoshino ile somondan suşi yapmayı öğrendik.
Workshop, Norveç Deniz Ürünleri konseyinin davetlisi olarak yurdumuza gelen şef Jostein Medhus'un Norveçlilerin Japonlara "somon"u nasıl sevdirdiğini anlatarak, başladı. Daha önceleri suşi yapımında somonu tercih etmeyen Japonlar, 1980’li yıllarda Norveç su ürünleri heyetinin Asya ülkelerini ziyaret etmesi neticesinde fikirlerini değiştirmişler. Zamanla suşi yapımında "çiğ somon" en tercih edilen balık haline gelmiş. Bu ziyaret sonrasında Japon suşisi ve Norveç somonu hep birlikte gelişerek aşçılıkta yeni bir dünya trendi oluşturmuş.
Bol sohbet ve keyifli geçen workshop'da somon ile ilgili bilgilerimizi tazeleyip somon pişirimi ile ilgili yeni ipuçları öğrendik.
Somon'un;
- Sadece denizde yetiştiği için “çiğ” olarak yiyebileceğimiz tek balık olduğunu,
- Norveç'ten Türkiye'ye gelirken %80'inin çiğ, kalanının donmuş veya marine edilerek geldiğini,
- Norveç’ten Türkiye'ye soğuk zincir teknolojisi ile 4 gün içinde geldiğini ve tazeliğini koruduğunu,
- Suşi yapımında taze somonun en doğru kullanma süresinin balık üzerindeki kasların rahatlaması ile kesmek ve hazırlamak için 5 gün süreye ihtiyaç olduğu bilgilerini aldık.
Daha sonra Şef Jostein Medhus bizlere somonun nasıl pişirilmesi gerektiğini de birlikte deneyimleyerek gösterdi.
Sağlıklı bir diyette haftada en az bir kez yüksek oranda omega 3 ve vitamin içeren somon yemenin etten daha faydalı olduğunu belirten şef Jostein Medhus somon pişiriminde de belirli noktalara dikkat çekti ve bazı ipuçları verdi;
- En yaygın hatanın somonu fazla pişirmenin suyunu kaybetmesine sebep olduğunu,
- Bir somon diliminin 150 derecede 10 dakika pişirilmesini,
- Pişirilirken suyu ortada toplandığı için piştikten sonra dışarı çıkarılıp 2 dakika dışarda bekletilmesini ve etrafındaki sıcak hava uzaklaşınca suyun tüm somona yayılarak daha lezzetli olacağını açıkladı.
Sushico Nişantaşı’nda gerçekleştirdiğimiz bu etkinlikte Şef Medhus ile Somon Saşimi, SushiCo'nun Japon şefi Hoshino ile de Sake Roll ve Philedelphia Roll yaptık.
Şimdi bu tarifleri sizlerle de paylaşmak isterim.
Sake Roll (Maki)
Malzemeler:
Nori (yosun), pirinç, somon
Yapılışı:
Nori üzerine pirinç serilir. 60 gr somon 2 parçaya kesilir ve tam yosunun ortasına konur. Yosun dışarıda kalacak şekilde sarılır ve 6 parçaya kesilerek servisi yapılır.
Philedelphia Roll:
Malzemeler:
Nori, pirinç, somon, salatalık, krem peynir, susam, somon
Yapılışı:
Nori üzerine pirinç serilir. 60 gr somon 2 parçaya kesilir ve yosunun tam ortasına konur.. Somon ve salatalık ilave edilir. Yosun içinde kalacak şekilde sarılır ve susamla kaplanır. 6 parçaya kesilerek servisi yapılır.
Somon Saşimi:
Malzemeler:
200 gr somon fileto, bir yemek kaşığı kızarmış susam çekirdekleri, Maldon tuz, bir yemek kaşığı gari (suşi zencefil) 1 yemek kaşığı bal, 2 yemek kaşığı soya sosu, 1 lime limon suyu, 1/2 yemek kaşığı susam yağı
Yapılışı :
Somonu ince ince dilimleyin. Izgarada kısaca pişirin. Servisten önce susam ve tuzu ekleyin. tabağın yanına gari yerleştirin. Sıvı malzemeyi iyice karıştırıp üzerine dökün.
https://oyascuisine.com/index.php/tr/tarifler/cay-saati/tatli-kurabiye/73-turkish/blog/1161-norge-sushico-blogger-etkinligi#sigProGalleria423b1b530d