Menu

Content

Çilekli Dondurma

Belli bir yaşı geçince bir zamanlar duymaktan çok sıkıldığım “bizim zamanımızda” diye başlayan cümleleri sık sık kullanılır oluyor insan. Bugün yine böyle bir cümleyle başlayacağım. Bizim zamanımızda dondurma yaz mevsimin tatlısıydı. Yaz = dondurma ya da dondurma = yaz. Epey bir süredir birçok sebze, meyve gibi dondurmanın da mevsimi kalmadı. Yaz kış canınız ne zaman isterse bir markete gitmeye bakar dondurmaya ulaşmak.
Ben gene de eski usul dondurma yemek için yaz aylarını tercih ettiğim gibi evde yapılma tarifleri de tercih ediyorum. Dondurma yapmanın en güzel yanı da mevsim meyvelerini kullanabileceğiniz gibi çikolatalı, vanilyalı, kahveli vb sayamayacağım birçok çeşidi yapabilecek olmanız.  
Benim tercihim vişneli ve çilekli dondurma. Eylül ortalarında olmamıza rağmen geçen gün yöresel pazarda gördüğüm nefis çileklerle ev halkının itirazına rağmen ne zamandır aklıma yazdığım bir dondurma tarifini denemeye karar verdim. Çilek yerine elbette başka meyveler kullanabilirsiniz. Hatta farklı meyveler ya da malzeme kullanan olursa lütfen bana haber verin, tecrübelerimizi paylaşalım.

Malzeme Listesi:

  • 1 kg çilek
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • vanilya
  • 360 gr yoğunlaştırılmış süt (tarif aşağıda)
  • 500 ml süt kreması

Yapılışı:

Fırın 160 dereceye ısıtılır. Çilekler tepsiye konur, üzerine toz şeker serpilir, karıştırılır, tepsiye yayılır.
20 dakika kadar fırınlanır. Bıraktığı suyu ile birlikte rondoya alınır. Pürüzsüz oluncaya dek çekilir.Yoğunlaştırılmış süt ve vanilya çileklere ilave edilerek iyice karışıncaya kadar robot çalıştırılır.

Süt kreması katı tepecikler oluşana kadar mixerlanır. Küçük miktarlar halinde çilekli karışıma ilave edilir. Tümüyle pembe bir renk elde edilinceye kadar 15-20 kez karıştırılır.

Dondurma makinesi varsa oraya konarak donuncaya kadar çalıştırılır, kutuya alınır. Makine yoksa kapaklı bir kutuya konur, üzeri düzeltilir. Düzeltildikten sonra üzerine önce kutuya göre kesilmiş yağlı kâğıt konur sonra kapağı kapatılarak en az 12 saat dondurulur.

Afiyetle!

Yoğunlaştırılmış Süt Tarifi:

  • 250 ml süt
  • 250 gr süt tozu
  • 50 gr toz şeker
  • 4 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı vanilya

Yapılışı:

Şeker, vanilya ve süt tozu küçük bir tencereye konur, karıştırılır. Soğuk süt, süt tozunun topaklanmasını önlemek için yavaş yavaş karıştıra karıştıra karışıma ilave edilir. Çırparak karıştırmaya devam ederek ocağa konur ve ısıtılır. Isınınca tereyağı ilave edilir, yine hafif ateşte kaynama noktasına gelene kadar pişirilir. Karışım soğuyunca daha da katılaşır.

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook