Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi
Dün gece kuruluş tarihi çok daha eski olmasına rağmen 1923 yılında Cumhuriyet ismini alan bir İstanbul klasiği, en eski ve vazgeçilmez Tarihi Cumhuriyet Meyhanesi'ndeydik. Bu tarihi mekân 3 katlı eski bir bina. Döne döne çıkılan üst katta Atatürk'ün özel masası var. Bu masaya 5 no'lu masa denirmiş. Atamız, bu masada Kulüp Rakısı içer, beyaz leblebi yermiş. Ata'nın anısına her 10 Kasım'da onun masasını süsleniyor ve müşterilere beyaz leblebi ikram ediliyormuş.
Aziz Nesin, Sait Faik gibi topluma mal olmuş sanatçıların, yazarların rağbet ettiği bu meyhanenin duvarlarında Atatürk’ün sosyal hayatı ile ilgili resimler ve anektodlar ve devrin tanınmış yazar ve sanatçılarının yerli yabancı resimleri var. Sade, nostaljik, ahşap ve ferforje ağırlıklı bir dekoru, nostaljik atmosferi ile buram buram tarih kokan bu mekanda bulunmak beni çok heyecanlandırdı.
Üst katında her gün fasıl olan Cumhuriyet Meyhanesinde günde klasik meyhane menüsü olarak 100-150 çeşit meze hazırlanıyormuş. Beyoğlu’nda mutfağı bu kadar zengin olan başka bir durak var mı bilemiyorum. Günlük ve taze yüz elli çeşit mezesi, nefis Gemlik zeytinyağı, zeytin, nane ve kekiği, Ezine’den peyniri ve kavunu. Zeytinyağlıları, hele ılık ılık servis edilen fasulye pilakisi muhteşem. Yumuşacık arnavut ciğeri, Füme dil söğüş'ün en lezzetlisi, taraması, ot mezeleri, yoğurtlu mezeleri mutlaka tadılmalı. Rakı onsuz içilmez denilen Ancüez'i, Midye dolma, Kalamar dolma, özellikle patlıcan salatası, Hamsi salamurası, Midye pilaki, Karides pane, Karides şiş, Kiremitte köfte, Yaprak ciğer, Beyin salatası ve Lakerda yine öne çıkan mezelerden sadece bazıları. Burada kendinizi yemek festivaline gelmiş gibi hissediyorsunuz.
Mutfak Dostları Derneği'nin çok özel bir konsept çerçevesinde düzenlediği "Cumhuriyet Dönemi Meyhane Kültürü" etkinliği için tüm yemeksever dostlarımızla birlikte muhteşem tadımlarda bulunduğumuz gecede aramızda Türkiye tarihinde bir ilk olan Rakı Ansiklopedisi'nin sponsoru Mey İçki’nin Rakı Proje Danışmanı rakı üstadı ve yeme içme konusunda duayen olan Vefa Zat ve oğlu yayın yönetmeni Erdil Zat'ta vardı.
Bizzat Vefa Zat'ın ağzından dinlediğimiz "Rakı Desturu" denilen dizelerle başlayan gece, muhteşem mezeler ve keyifli sohbetlerle devam etti.
'İçelim ab-ı hayatı / Neşe verir bedene / Ne mutlu bunu icat edene / Bunu icat eden bir pir / Akşamları iki / Sabahleyin bir / Artsın eksilmesin / Taşsın dökülmesin / Allah kimseyi meyhanesiz memlekete düşürmesin.'
Bizim için özel olarak hazırlanan "Gedikli Mezeler" menü'sünde neler mi vardı?
Soğuklardan:
Beyaz peynir-kavun, Ançüez, Balık yumurtası, Fava, Fasulye pilaki, Lakerda, Siyah zeytin, Zeytinyağlı pırasa, Beyin Salatası, Füme dil, Tarama, Patlıcan Ezme
Ara Sıcaklar:
Midye Dolması, Arnavut Ciğeri, Karides güveç, Kabak mücver, Sigara böreği, Patates kroket
Ana Yemek:
Kuzu etli çoban kavurma ve Meyhane pilavı
Tatlı:
Tahin ve İrmik helvası, kahveli elma dilimleri
Tüm bu yemekler içinde beni heyecanlandırmayan kabak mücver ki içi pek pişmemişti, Sigara böreği ve sanırım patates unu ile yapılan Patates Kroket oldu. Tabi ki bu kadar geniş bir mekan ve çeşit arasında herşey 4/4lük olamazdı. Servisi iyi, personeli samimi, yemekleri ise lezzetli. Servis için çok hızlı olmasa da yavaş diyemeyeceğim. Dostlarınız ile birlikte keyifli bir akşam geçirmek isterseniz, Tarihi Cumhuriyet Meyhanesini bir de sizler deneyin derim.
Adres:
Sahne Sok. No: 47 Balık Pazarı
Beyoğlu - Taksim, İstanbul - Avrupa
(0212) 252 08 86
http://www.tarihicumhuriyetmeyhanesi.com
https://oyascuisine.com/index.php/tr/tarifler/tatlilar/62-turkish/lezzet-duraklarim/1050-tarihi-cumhuriyet-meyhanesi#sigProGalleria45c190788c