Sokak Simidi
Geçenlerde evde yemek yoksa en kurtarıcı malzeme makarna diye yazmıştım sizlere. Bugün de başka bir kurtarıcı lezzetten bahsetmek istiyorum. Yanında peynir de varsa sabah çayla, öğlen ya da akşam ayranla neredeyse tam bir öğün olabilen, gocunmadan misafire ikram edilen, vapurda martılarla paylaşılan, hemen her yerde bulunan, çıtır çıtır simit tabii ki söz konusu olan.
Gönlüm bu kategoriye sokmak istemiyor ama belki de ilk “fast food” örneklerinden biri simit. Adını ilk üretildiği yer olan Smiti'den (izmit) geldiği söyleniyor. İstanbul’dan Doğu’ya giden kervanların konaklama alanı olan İzmit'te pratik yiyecek olarak hazırlanırmış. Zaman içinde her şey gibi simit de bazı değişikliklere uğramış. Bazen farklı şehirlerde oraya özgü hale karşımıza çıkıyor. Pastanelerde daha farklı doku ve tatta oluyor. Kimi zaman farklı malzemeler direkt içine konuyor, zeytinli, sucuklu, çikolatalı satılıyor. Ama bana göre hep ve illa ki sokak simidi. Sade hali olsun, ben tabağıma güzel peynirimi, domatesimi, biberimi eklerim.
Şimdiye dek birkaç kez evde de yapmayı denedim. Kimi pastane simidi, kimi kandil simidi gibi oldu. Bu son denememde hakiki sokak simidi tarifine ulaştığımı düşünüyorum. Biz çok sevdik, şimdi sıra sizlerde...
Malzeme Listesi:
- 500 gr un
- 275 ml ılık su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket instant maya /veya yaş mayanın 1/4
- 1 çorba kaşığı toz şeker
- bol susam
- Şurup:
- 3 yemek kaşığı pekmez + 1 küçük çay bardağı su
Yapılışı:
Un karıştırma kabına konur, ortası açılır, tüm malzeme ortasına konur, önce spatula karıştırılır, sonra tezgaha alınarak el ile hamur toparlanıp, sert, pürüzsüz olana kadar yoğurulur.
Hamura silindir şekli verilir, 8 eşit parçaya bölünür, her parça teker teker tekrar yoğurularak küçük silindirler şeklinde toparlanır. 15 dakika üzeri kapanır, mayalanmaya bırakılır.
Mayalanma sonunda her bir parça tezgahta elle yuvarlanarak 40-45 cm boyunda uzun şeritler elde edilir.
Oluşan şeritleri kendi etrafında çevrilerek, 2 ucu birleştirilir ve simit şekli verilir.
Pekmez ve su yayvan bir kapta karıştırılır. Susamlar fırın tepsisine serilir.
Önce şuruba sonra her tarafı bol susama batırılarak fırın kağıdı yayılmış tepsiye konur.10 dakika üzeri kapalı tepsi mayasına bırakılır.
190 dereceye ayarlanan alt üst fırında iyice kızarana kadar pişirilir. (30-35 dakika, fırına göre süre değişebilir)
Afiyet Olsun!
https://oyascuisine.com/index.php/tr/56-cay-saati/tuzlu/1598-sokak-simidi#sigProGalleria4b6c59c34b