Menu

Content

Yemek Sanatı

Tolstoy "Sanat Nedir" adlı eserinde "Sanat insanın yaradılışından kaynaklanan ve dünya durdukça var olacak bir etkinliktir" şeklinde açıklamıştır sanatı.

Yaratıcılıktır sanat, özgün ve özgür olarak. Disiplin ister, özgüven ister, uygun bir ortam ister ve en önemlisi de sanatını gerçekleştirdiğin alana tutku ile bağlanmak ister. O zaman "Yemek yapmak bir sanat mıdır?" diye sorarsak, ben evet derim.

İşte ben de bir emeklilik hobisi olarak başladığım yemek blog'uma sevdalıyım. Hiçbir maddi beklentim olmadan ortaya çıkardığım yemeklerime mutfağa girdiğim an itibari ile bir ayin tadında yaklaşırım. Sanat'ın yemek pişirmek olduğu ortamda, pişiren, pişirdiğini lezzete döndüren ve bunu resimlerle belgeleyen kişiye de sanatçı demek acaba yanlış mı olur?

Ben hangi dalda olursa olsun sanatın bir yaratıcılık, hayalgücünü kullanma ve bunu topluma mal etme olduğunu düşünüyorum. Yemek yaparken öne çıkan iki noktadan biri estetik diğeri kullanılan malzeme ve teknikler tabi ki. Bazılarının diğerlerine göre daha yetenekli olduğunu kabul etsem de arzulu ve disiplinli olarak bu işle ilgilenen herkesin iyi yemek yapacağına inananlardanım. Dünya üzerinde her kültürün bir mutfağı olduğuna göre yemek ve kültür arasında da önemli bir bağ vardır. Bugün internet sayesinde hepsine ulaşmak mümkün.
 
Yaptığım yemeklere hayalgücümü kullanarak kendimden bişeyler katıp, lezzetli, farklı sunuşlar yapıp sıradışını yaratıp, ortaya çıkardığımda benden mutlu olan yoktur.

Bir birikim, bir gönül işi olduğunu düşündüğüm yemek yapma konusunda, ortaya çıkan yemeklerin tariflerini yazdığım, her aşamasını resimlediğim bir web sitem var. Bu  site sayesinde yemek sanatımı paylaşarak yakın çevrem ve onların çevreleri ile, dünya ile, iletişimimi de gelişen teknoloji sayesinde, sağlayabiliyorum. Bunun için de sosyal medyayı en yaygın biçimde kullanmaya gayret ediyorum. Bugün teknoloji sayesinde yemek sanatının da gelişiminde yeni ufuklar açıldığını düşünüyorum.

Evet yemek pişirmek de bir sanattır ve bunun için çok denemek ve sık sık mutfağa girip yaratıcılığımızı kullanmak, aynı zamanda estetiğe de dikkat ederek bunu görsel bir şölene çevirip keyfini çıkartmak gerekir.

 

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook