Cranberry ve Pecan(Pikan) Etkinliği
Geçtiğimiz hafta Promedia'nın davetlisi olarak Türkiye pazarlarında henüz çok eski bir geçmişi olmayan Cranberry ve Pikan'ın tanıtıldığı bir etkinlikteydim. Şişli Radisson Blu Hotel'de yer alan etkinlikte Cranberry ve Pikan'ın sağlık ve beslenme avantajları ile mutfaklardaki çok yönlü kullanımı anlatıldı.
Ocean Spray iş geliştirme Müdürü Biliana Mihaylova bizlere, Cranberry ile ilgili bilgiler verirken, ilk kez Alman ve Hollandalı göçmenlerin bu kırmızı meyveye, bitkinin çiçeği turna kuşunun kafasına ve gagasına benzediği için 'crane berry', turna taneleri adını verdiklerini söyledi.
Cranberry Dünya'da Berryfusion meyveler, dondurulmuş, tatlandırılarak kurutulmuş, püre, toz ve konsantre olarak bulunurken Türkiye'de ki tüketimininde sadece çerez olarak ve mutfaklarda çeşitli yemek uygulamalarında kullanıldığı ve bu tüketimin gün geçtikçe arttığı belirtildi. Geleneksel klasik lezzetlere benzersiz bir tat veren Cranberry Türk aşçılar tarafından da benimsenmiş ve meyveye olan ilgi de artmış.
Sıra dışı bir yiyecek olarak nitelendirilen Cranberry içindeki maddelerin idrar yollarına tutunmasını engellediği için idrar yolları enfeksiyonlarında da kullanılıyormuş. Dengeli beslenme düzeni ve sağlıklı yaşam tarzının bir parçası olabilecek bu meyve ayrıca kardiovasküler, bağışıklık düzeni ve hücre sağlığı bakımından da olumlu katkı yapmaya sahip bir gıda. Yağ, kolesterol, suni aroma, koruyucu madde veya trans madde içermeyen Cranberry son derece asitik olduğu için tatlandırılarak kurutuluyormuş.
Kuzey Amerika'da doğal olarak yetişen bir ağaç yemişi olan Pikan'a gelince, cevizler içinde de en değerlisi olduğu zira tüm kuruyemişler içinde eşsiz bir antioksidan olduğu ancak Türkiye'deki kullanımının henüz yeterli olmadığından bahsedildi. Çiğ pikan, çiğ, tuzlu ya da tatlandırılmış olarak yenilebiliyor. Salatalarda, turtalarda, bisküvi, bonbon ve kek gibi yiyeceklerde ek malzeme olarak kullanılabiliyor.
Sağlık açısından çok önemli olan besin maddeleri, mineral, antioksidan ve vitaminler içeren Pikan'ın tekli doymamış yağlar bakımından zengin ve aynı zamanda mükemmel bir fenolik antioksidan kaynağı olup düzenli beslenmede kötü kolesterolün (LDL)düşürülmesine, iyi kolesterolün seviyesinin (HDL)yükselmesine yardımcı olduğu anlatıldı.
Bu şekilde koroner arter hastalıkları ve inmeler'in önlenmesinde de yardımcı oluyormuş. Polifenolik antioksidan elajik asit, E vitamini, beta kroten, lutein ve zeaksantin dahil pek çok fitokimyasal madde açısından zengin bir kaynak olan Pikan'ın 100 gramında 690 kalori varmış.
Bilgilendirmelerin sonunda Radisson Blu Hotel'in executive Chef'i Fikret Özdemir bizlere Cranberry ve Pikan'ın mutfaklardaki uyumu ve kullanımını yaptığı eşsiz tarifleri ile birlikte anlattı. Ardından bizler için hazırladığı muhteşem tadımlıklara geçildi.
Cranberryli Grissini eşliğinde Narenciyeli bahçe salatası,
Pekan Cevizli, Taze Baharatlı Bulgur Risotto, Cranberry'li Ispanak Sufle eşliğinde Dana madalyon
Ve evet.... Şefin spesiyali Kayısı Sos eşliğinde Pekan Cevizi, Cranberry ve Elmalı Baklava hamurlu tatlı.
Yemeğimiz içki ikramları ile birlikte tam bir lezzet şöleni oldu. Bizlere son derece nezih, bol sohbetli ve keyifli geçen bir etkinlik yaşatan organizasyondaki tüm katılımcılara emekleri için çok teşekkür ediyorum.
https://oyascuisine.com/index.php/tr/tarifler/pilav-makarnalar/73-turkish/blog/923-cranberry-ve-pecan-pikan-etkinligi#sigProGalleria87fdc54505