Gurme Blogger'lar Artvin Gezisi (1)
Girerken karşılayan, çıkarken yolcu eden "Hiç Gitmemek Üzere Yine Bekleriz" yazılı tabelası olan bir şehirdeyiz. Deriner Barajı, Atatepe, Kafkasör, Cehennem Deresi Kanyonu, Hatila vadisi, Cam seyir terası, Atabarı kayak merkezi desem neresi olduğunu anlar mısınız? Peki ya, turşu kavurma, lokumlu lor çorbası, sinor, mısır ekmeği, ( cadi) üzüm papası, karalahana, asma yaprağı, beyaz lahana sarma, puçiko kuzu etli güveç, burma, hasuta, bulgurlu kara lahana yemeği, laz böreği, ısra, bükme, köme, dut ve üzüm pestili size bir yer çağrıştırıyor mu?
5-7 Şubat 2016 tarihlerinde 17 kişilik bir grupla Artvin’de, Belediye başkanı Mehmet Kocatepe ve Artvinli şef Nazmiye Özdemir Meriç’in organize ettiği bu etkinlikteydik. Uçakla Trabzon’a oradan otobüsle Artvin’e ulaştık. Geçtiğimiz yollardaki manzaralar, birbirini ara vermeksizin takip eden kıyıya paralel kasabalar, deniz ve doğa "neden buralara bu kadar güzel diyorlar" sorumun cevabı oldu. Karadeniz'in doğudaki incisi dedikleri Artvin’i benim burada anlatmam yetmez, sizlerin de gitmenizi, insanları ile tanışarak burayı tanımanızı isterim.
İlk gece konaklayacağımız Marina tesislerine geldiğimizde karanlığa rağmen Artvin halk oyunları giysili ve başlı başına bir müzik aleti olan ve nefes gücü ile çalınan tulumu üfleyen bir genç delikanlı ve 2 güzel kızımız tarafından karşılandık ve sonrasında belediyeden yetkililerle birlikte Artvin Sofrasında akşam yemeği için bizlere ayrılan masalara geçtik. Daha sonra sizlere bilgi vereceğim yöresel yemeklerden oluşan menü tadımını yaptık. Yemek sonrasında konaklayacağımız bungalovlara yerleşirken hava karardığı için bizi bekleyen sürprizden haberimiz yoktu. Sabah gözümü açıp camdan baktığımda gördüğüm nefes kesen manzara inanılmazdı. Doğanın ihtişamına, görkemine adeta esir oldum burada.
Artvin Belediyesi bünyesinde bulunan, baraj gölü manzaralı, Marina konaklama tesisleri yüksek ahşap ayaklar üzerinde yapılanan bungalovlardan oluşuyor. Marina Sosyal Tesisleri Artvin Sofrası, ise 120 kişilik kahvaltı salonu ve 80 kişilik şark bölümleriyle son derece estetik bir çizgide dekore edilmiş, zengin kahvaltı çeşitleri, yemek menüsü ve balık çeşitleriyle her kesime hitap ediyor. Çok huzurlu bir gece ve nefis yöresel tatlardan oluşan kahvaltı sonrası kendimizi gezi programının akışına bıraktık. Artvin'i bölgeyi tanıyan, onlardan birileri ile dolaşmak en büyük lüksümüz oldu bu gezide.
Marina tesislerindeki Artvin Sofrası, Kafkasör Tesisleri ve Artvin Kadın Girişimciler kooperatifinin hazırladığı yemekleri tattık, program çerçevesinde Artvin'in doğal ve tarihi yerlerini gezip, kültürel yapısı hakkında da bilgi sahibi olduk. Deriner Barajı, Atatepe, Kafkasör, Cehennem Deresi Kanyonu, Hatila vadisi, Cam seyir terası, Atabarı kayak merkezi gezdiğimiz yerler arasındaydı. İkinci gece konakladığımız Artvin’in simgesi olan Kafkasör yaylasında bulunan Atabarı sosyal tesisleri gerek yemekleri gerek de içinde çıtır çıtır odun yanan şömineli tesis salonu ve konforlu odaları ile doğa manzarası eşliğinde, yemek yeme ve keyifli vakit geçirme imkânı sağladı. Kar yağışı altında çocuklar gibi eğlendik, kardan adam bile yaptık.
Çoğunlukla yeşil, sarı, mavi, turuncu, kızıl, turkuaz renkleri, keşfedilmemiş gölleri, kasabaları, ormanları ile tam bir renk cümbüşü olan Artvin'de kışlar çok soğuk geçiyor. İşte biz de böyle soğuk bir zamanda gittik oraya. Ama kış soğuğunu yaşamamıza fırsat vermedi Artvinliler. Sonsuz bir sıcaklıkla karşıladılar bizi. Konukseverliklerini her şekilde göstermekte tereddüt etmediler. Yöre insanının yabancıları karşılarken ve ağırlarken gösterdiği isteklilik, konukseverlik ve büyüleyen davranışları bizde büyük bir hayranlık uyandırdı. Kendimizi evinizdeymiş gibi hissetmemiz için ellerinden gelen her şeyi yaptılar.
Gürcülerin çok özel bir yeri var Artvin’de. Gürcüler, Karadeniz boyunca gittikleri her yöreye mısırı götürmüşler ve Trabzon, Samsun, Kastamonu, İzmit gibi doğudan batıya birçok yere mısır ve bununla ilgili yemekleri yaymışlar. Şimdi size mısır unuyla yapılan ve çok bilinen bir yemeğin tarifini vererek yazımın ilk bölümünü burada bitireceğim. Devamı daha sonra...
Kuymak:
Malzeme Listesi:
- 2,5 çorba kaşığı tereyağı
- 1/2 su bardağı mısır unu
- 1,5/2 su bardağı sıcak su
- 1 su bardağı kolat peyniri
- az tuz
Tarif:
Tereyağı eritilir, mısır unu ilave edilir. Yakmadan hafifçe kavrulur, sıcak su ilave edilir, karıştırılır. Rendelenmiş peynir de katıldıktan sonra peynir eriyinceye kadar karıştırılır, sıcak sıcak servisi yapılır.
https://oyascuisine.com/index.php/tr/tarifler/et-yemekleri/73-turkish/blog/1212-gurme-bloggerlar-artvin-gezisi-1#sigProGalleria401fa5919f