Menu

Content

Bonci Esinli Fırında Tavuk

Farklı tatları, değişik tarifleri denemekten hiç korkmam. Gelenekselleşen, gözüm kapalı yaptığım yemekler de var, her işlemi satır satır okuyup ilk defa şans verdiklerim de var. Bir yemek illa tek bir tarifle yapılır diye de tutturmam. Elimden geldiğince farklı lezzetleri denemek isterim, zira düşünülmedik malzemeler umulmadık harikalarla tanıştırıyor insanı. Bugüne kadar verdiği tariflerde hiç hayal kırıklığı yaşamadığım sevgili Elvan Uysal Bottoni (@cigvepismis) son kitabı "Rakı Şişesinde İtalyan Olsam" kitabını ta Bodrum'a kadar yollayınca nasıl sevindim bilemezsiniz. Çünkü Elvan’ın paylaştığı tariflerde farklı dokunuşlarla, en azından benim alışık olmadığım tekniklerle, aklıma gelmeyen kombinasyonlarla karşılaşıyorum ve sonuç hep şahane oluyor.
Kitap geldiği sırada buzdolabından çıkardığım tavuk bagetlerine bakıp, ne yapsam, nasıl yapsam da sıkıcı olmasa diye düşünüyordum.  Aradığım şey kesin burada vardır diye hevesle kitabın sayfalarını karıştırmaya başladım. Tam da bana uygun müthiş lezzetli bir tarif yakaladım, hem yapımı da çok kolaydı.
Elvan Trionfale'de pizza kralı olarak bilinen ancak her gün değişen az sayıda sıcak yemek yapan Gabriele Bonci'nin  “Fırında Tavuk” yemeğini çok severmiş. Tarifi sorduğunda “tuz, karabiber, rezene tohumu ve sarımsakla fırına atıyorum, o kadar” demekle yetinmiş. Lezzetin peşini bırakmayan Elvan çeşitli denemeler sonucunda aynı tadı yakalamış. Şimdi deneme sırası bizlerde.

Meraklısına not: Kitabın adına bakıp (Rakı Şişesinde İtalyan Olsam) rakı ve İtalyan yemekleri mi, olmaz olmaz demeyin, gayet oluyor, hatta şahane oluyor. Alın, aldırın.

Malzeme Listesi:

  • 4-6 adet tavuk baget
  • 1 silme tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 tatlı kaşığı karabiber
  • 4-6 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı rezene tohumu
  • 2 adet limonun suyu
  • 1,5 kahve fincanı zeytinyağı


Yapılışı:

Tüm malzeme karıştırılır. Tavuk bagetleri üzerine konur ve bagetler bu malzeme ile ovularak en az 2 saat veya daha fazla marine olmaya bırakılır.

Süre sonunda marine suyu ile birlikte döküm tencereye konur, ağzı kapalı şekilde 150 derecede 1 saat sonra ağzı açık şekilde 180 derecede derisi karamelize bir hal alana kadar pişirilir.Tavukların arasına iri patates parçaları yerleştirilebilir.

Afiyet Olsun!

 

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook