Aradaki Polska/Polonya Tasarımının Tanıtımı
Geçenlerde Group 7 İletişim Danışmanlığı, Medya İlişkiler yönetmeni Hatice Kayrak'ın ?Aradaki Polska? (Polska in Between) başlıklı sergi alanında sunulacak olan ?Food Design? (Yemek Tasarımı) projesi davetine katıldım.
Varşova Adam Mickiewics Enstitüsünün markası ve dijital platformu olan Culture.pl'nin hedefi Polonya ve Polonya kültürünü yurt dışına tanıtmaktı. Bu kurum Polonya-Türkiye ilişkilerinin 600.yıldönümü etkinlikleri kapsamında seçtiği Polonyalı tasarımcıları Türkiye'ye getirmiş. Türkiye'den de seçilen tasarımcılarla birlikte geleneksel el sanatları, gastronomi, çocuk ve yetişkinler için güncel tasarım gibi konularda tasarım atölyelerinde sanatçıların birlikte çalışmalarını sağlamış , bağımsız sanat danışmanı ve bir çok tasarım sergisinin kuratörü olan Magda Kochanows " Aradaki Polska " programının da sorumlusu.
Antrepo 7'deki 2.ci istanbul Tasarım Bianeli sırasında bizlere sergilenen çalışmaların birinci bölümünde, yani sergilenen çağdaş tasarım örneklerine (connecting) 'Bağlanma' adı verilmiş. Kültürlerin, insanların, teknolojilerin ve materyallerin birbirlerine "bağlanma" halleri, mobilya, seramik ve kumaş tipografi çalışmaları ile anlatılmıştı.
Sergide zengin zanaat gelenekleri doğrultusunda yeni kuşak tasarımcıların yaratıcılığı ile yerli zanaatkarların yetenekleri bir araya getirilmiş. Polonyalı tasarımcılar Pawel Jasiewicz, Agnieszka bar, Beza Project ile Türk el sanatları zanaatkarları Şule Koç, Erdem Akan ve Tamer Nakışçı'nın tasarımları bir arada sunulmuştu.
İkinci bölüm ise, Polonya-Türkiye ortak atölyeleri, seramik ve elyazmaları üzerine odaklanmıştı. Polonya'daki Cmielow adlı seramik fabrikasında hazırlanan ince Çin porselenleri üzerine işlenmiş Türkçe ve Lehçe yazı ve farklı form ve motifler içeren tabaklar benim sergide en ilgimi çeken bölüm oldu.
Güzel bir ziyafetin bir şölene dönüşmesinin, kullanılan muhteşem porselen tabaklar ve iyi hazırlanmış bir masa ile mümkün olacağı çok güzel bir şekilde sergilenmişti. Ayrıca sergide Polonya ile Türkiye arasındaki seyahat yollarını temsil eden ve Avrupanın eski haritasını anımsatan duvara asılı dikey tabak kompozisyonları bölümü de çok enteresandı.
Yine Polonya ve Türkiye'nin en iyi aşçı'larını mutfak atölyesinde bir araya getirip, her iki ülkenin mutfak kültürünü birleştirerek yemek hazırlamak için yaptıkları ?Food Design? (Yemek Tasarımı)projesinde iki ülkeninde geleneksel tarifleri bir araya getirilmişti . Ortaya çıkan Polonya-Türkiye mutfak albümünde yeni yemekler denenmiş, baharatlar keşfedilmiş, her iki mutfaktaki yemek hazırlama teknikleri de öğrenilerek bilgi ve tecrübe değiş tokuşu yapılmıştı.
Ben de bir ülkeyi ve insanlarını daha iyi tanımak için yemeği birlikte hazırlayıp, pişirip, hoş sohbet içinde birlikte yemenin en iyi yollardan biri olduğunu düşünüyorum.
Bizler için hazırlanan yemek masasında iki ülke yemeklerinin bazı örneklerini de tatmak fırsatını bulduk. Bunlar içinde lavaş'a sarılı, avakado soslu füme et benim favorim oldu. Yine soğuk olarak sunulan Borç çorbası müthişti. Kurutulmuş mısır ekmeği üzerinde sunulan içki soslu levrek ve sebze salatası çok hafif ve lezzetli idi.
Polonya dünya pazarında elma üretiminde hatırı sayılır bir paya sahipken en büyük alıcısı olan Rusya ile siyasi ilişkilerinin bozulması sonucu bu pazarı kaybedince yeni pazar arayışı içine girmişler. Davet bitiminde ev sahiplerimiz bizlere elma şekerleri dağıtarak bu konuda da ilgimizi çekmeyi başardı. Soğuk ve yağmurlu bir havaya rağmen çok ilginç bu sergi daveti için Group 7 İletişim Danışmanlık ailesine çok teşekkür ediyorum.
https://oyascuisine.com/index.php/tr/tarifler/zeytinyaglilar/73-turkish/blog/925-aradaki-polska-polonya-tasariminin-tanitimi#sigProGalleriac63a723fde