Menu

Content

2017 Bodrum Mandalina Şenliği

Son zamanlarda Festivaller, Şenlikler ve oralarda aldığım çeşitli görevler ile zenginleşen yaşamım "Bahçelerimiz torunlarımıza da kalsın",  "Sökülen mandalina ağaçlarımızı sahiplendirelim", "Coğrafi işaret tescilli Bodrum Mandalinasının gelecek kuşaklara aktaralım" şeklindeki mesajlarla vurgulanan Bodrumdaki Mandalina Şenliği ile bir kez daha renklendi.

Gönüllülük genel olarak toplumun yararına olan ve düşünülen bir hedefe ulaşmak için içinden gelerek ve doğru olduğuna inanarak bir toplumsal girişime ya da sivil toplum kuruluşları bünyesindeki etkinliklere destek olmak biçiminde tanımlanır. Bana göre adı üstünde samimiyetle yapılan bir gönül işi. Bu kez bizler Bodrum Mandalinasının sürdürülebilirliği için çalıştık.

22-24 Aralık 2017 tarihinde Bodrum Belediyesi, Bodrum Ziraat Odası ve Slowfood Yaveş Gari Bodrum Birliği katkıları ile soğuk ve donuk kışı rengârenk hale getiren şenlik senenin en soğuk günlerine gelmiş de olsa çok heyecanlı ve bol katılımlı idi.

22 Aralık Cuma günü Bodrum Belediyesi Nurol Kültür Merkez’inde gerçekleşen Bodrum Mandalina Çalıştayının ardından etkinliğin ikinci günü, Bodrum Marina önünden Belediye Meydanı’na doğru yapılan kortej yürüyüşü ile devam etti. Meydan’da düzenlenen şenliğe Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Muğla Milletvekili Akın Üstündağ, Bodrum Ziraat Odası Başkanı Mehmet Melengeç, Bodrum Belediyesi Meclis Üyeleri, Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.

Günümüzde sayıları hızla azalmakta olan mandalina bahçelerinin korunması gerekliliğine dikkat çekmek, bahçe sahiplerinin ürünlerinin değerliliğine inanmalarını sağlamak ve katma değer  kazandırmayı teşvik etmek amacı ile çeşitli çalıştay, panel, müzik gösterileri, unutulmakta olan hasat, deve ile taşıma ve teknelere yükleme ile çeşitli okul ve sivil toplum örgütlerinin katıldığı kortej hem Bodrum'a hem de bizlere heyecan ve bir renk cümbüşü yaşattı.

Bodrum’un yerli sanatçılarından tenekeci Mehmet ve Neco’nun müzik ziyafeti ile birlikte yöresel oyunlar oynandı. Muğla Büyükşehir Belediyesi Popüler Müzik Orkestrası’nın mini bir konseri ile müzik ve dans gösterileri, En İyi Mandalina Çakma ve İstifleme Yarışması düzenlendi. Dereceye girenlere çeşitli hediyeler verildi. Etkinliklere yabancı turistler de ilgi gösterdi.

Bizler slowfood üyesi olarak bu şenlikte 5 atölye, 1 yemek yarışması ve mandalina bahçesinde köy kahvaltısı ile görev aldık. Hepimiz elimizden geldiğince tümüne el vermeye çalıştık. Gençlere ve yetişkinlere gönüllü uzmanlarca eğitim verildi. Kozmetik, Sabun, Çikolata, atölyelerinde Turunçgil Üretici Birliğinin ürettiği doğal mandalina esansı kullanıldı. Bu atölyelerin gelirleri ise Yahşi'deki Özel Eğitim Okuluna bağışlandı.

Bitez Mandalina bahçelerinde yer alan atölyeler ve kahvaltı etkinliğinde hakiki Bodrumlu aileler bize evlerini ve kucaklarını açarak inanılmaz anlar yaşattı. O atmosfer anlatılmaz ancak yaşanır. Bir taraftan bahçelerinden mandalina topladık bir taraftan kahvaltı ettik, atölyelere katıldık. Bu etkinliklere katılan misafirlerimiz müzik dinletileri ve zeybek dansları eşliğinde nostaljik, pastoral bir Bodrum yaşamına da konuk oldular.

Bu seneki şenlikte “En İyi Mandalina Bahçesi” unvanlarını Mehmet Kanber, Mustafa Tulum, Ali İhsan Tarsus; En İyi Mandalina Mahsulü unvanlarını da İbrahim Çömez, Mustafa Özhan ve Ali Nergis aldı. Bodrum mandalinasının sürdürülebilirliği ancak ona katma değer kazandıran yeni ürünler geliştirmekle mümkün olduğundan yemek atölyesi ve yemek yarışmasında da mandalina kullanılan çok özel tarifler yaratıldı. Yazımın ilerleyen bölümünde sizlerle Jüri Başkanı olarak yer aldığım Mandalinalı Lezzetler Yemek Yarışmasını, çok kıymetli jüri üyesi arkadaşlarımı ve birbirinden lezzetli yemekleri anlatacağım.

Mandalina bahçelerinin eko turizm, aile pansiyonculuğu, kültürel ve gençlik gezileri gibi farklı kullanımlara açılması yerel değerlerin öne alındığı Bodrum'da turizmi 12 ay destekleme çalışmalarını ön plana çıkardı, yerel üreticilerin destekleneceği projelerin arttırılması, büyük şehirlerde tüketicilerin "Bodrum Mandalinası" ismi ile talep edilmesi sağlanması gereği de vurgulandı. Bu amaçla Bodrum mandalinasının toplanması, zeytin hasatı, aile çiftçiliğini özendirecek etkinlikler, bağ ziyaretleri, doğa gezileri, antik yörelere turlar gibi farklı seçeneklerle yerli ve yabancı konukları 4 mevsim Bodrum'a çekme uğraşlarının ilki olarak Şenlik Bodruma damgasını vurdu.

Gelelim mandalinalı lezzeler yemek yarışmasına;

Şenlik tarihinden yaklaşık bir ay önce hem sosyal medya hesaplarından yaptığımız duyurularla hem de Bodrum'un çeşitli noktalarına asarak kurallarını açıkladığımız yemek yarışmamıza girişimci ev hanımları, mandalina üreticileri ve aşçılık kursu öğrencilerinden büyük ilgi geldi.

Finalde 21 yarışmacının katıldığı yarışma katılımcıların inanılmaz lezzette ve her biri birbirinden değişik olarak yarattıkları mandalina konseptli tarifleri ile başladı. Biz jüri olarak birbirinden lezzetli bu yemekler arasında seçim yaparken cidden çok zorlandık. Mandalinalı çikolata, baklava, tatlı, reçel, sarma, dolma, helva, kurabiye, mandalinalı sucuk ve hatta mandalinalı erişte bile vardı

.Jürimizde yer alan restoran işletmecisi arkadaşım Ayşe Vural, Boder Yönetim Kurulu üyesi Vedat Öncel, büyük şair Fatma Gözütok Sati, Bodrum Hilton Oteli Sous Chefi Rıza Batan  ve Mekan ve yemek yazarı dostum Sibel Yalçın 1,2, ve 3.cüyü seçmekte çok ama çok zorlandık.

Bir taraftan rüzgârdan havalarda uçuşan puanlama kâğıtlarının peşinde koşarken, diğer taraftan soğuktan donan parmaklarımıza masaj yaparak, tattığımız onca nefis yemeğin midemizde bıraktığı şişkinlik ve damağımızda bıraktığı lezzetle, meydandaki bir kafede kuzine yanında ısınarak neticelendirdiğimiz puanlamada ilk üçü;

  • 1. Mandalinalı Çikolata ile Zeliha Sümüş,
  • 2. Mandalinalı Sucuk ile Leyla Can,
  • 3. Mandalinalı Tatlı ile Demet Köklükaya paylaştı.

Yarışmanın sürpriz katılımcısı küçük bir delikanlı idi. Oyuncakla oynamak yerine mutfakta çeşitli yemek denemeleri yapan Bora Keskiner, bizden *Jüri özel ödülüne layık görüldü. Hazırladığı mandalinalı kurabiyeler hem göze hem de mideye hitap ediyordu. Geleceğin büyük şefini bir kere daha alkışlıyorum. 

*En Yaratıcı Yemek ödülü Mandalina Dolması ile Şengül Temiztürk'e giderken,

*En yaratıcı Sunum ödülü Mandalina Ekşisi ile Melek Vural'ın oldu.

Gerek yaratıcılık, gerek sunum, gerek de damaklara damga vuran lezzet şöleni ile Yemek Yarışması bu tip organizasyonlardaki önemini bir kez daha kanıtladı. Yarışma için değişik sponsorlardan gelen hediye çeşitliliği bizi ve yarışmacılarımızı çok mutlu etti.

Bu yarışmada bizi kırmayarak katkıda bulundukları için aşağıda adı geçen sponsorlarımıza en kalbi teşekkürlerimiz sunarız. 

Boder (Bodrum Otelciler Derneği) https://www.boder.com

Karaca Home https://www.karaca-home.com/

Nermin Hanım Zeytinyağları https://www.nerminhanim.com/

Anavarza Bal http://www.anavarzabal.com/

Duru Bulgur http://www.durubulgur.com/

Mebant İzolasyon ve Bant Sanayi Anonim Şirketi  http://www.mebant.com.tr/en/HomePage.aspx

EnPlus  https://www.enplus.com.tr/

Böylece bir şenliği daha noktalarken ben de “Bodrum Mandalinası’nı yeniden yaşatmak, hem mandalinayı eski zenginliğine kavuşturmak hem de mandalina bahçelerimizi mümkün oldukça koruyabilmek” adına yapılan çalışmalara bir parça katkım olduğu için sevinçliyim.

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook