Anavarza Bal Buluşması
17 Ekim 2014 tarihinde Doors Akademi Arçelik Mutfağında #AnavarzaBalBuluşması etkinliğinde son derece yararlı ve eğlenceli bir gün geçirdik. Etkinlik öncesi ballı kahvaltı ikramlarının sunumu yapıldı. Daha sonra "Bal" ile ilgili bilgilerimizi pekiştirirken Anavarza bal ile birbirinden lezzetli tarifler hazırladık.
Bal'a ve arıcılığa olan bakış açımın değişmesine sebeb olan kişiye rastladım. Hayatını arılara ve arı-dostu sürdürülebilir arıcılığa adamış olan usta bir arıcı, doğal arıcılık eğitmeni, konuşmacı, danışman ve yazar Debra Roberts ile tanışıp, doğanın en büyük mucizesi dediği arıların dünyasına yol aldık.
"hammaddesi sır
sermayesi sabır
varlığı armagan"
olan balın evlerimize girene kadar geçirdiği basamakları çok eğlenceli ve adeta nefesimizi tutarak izlediğimiz bir konuşma ile bizlere anlatan Debra Roberts'ı tanımak, onunla sohbet etmek çok keyifli idi.
*bu fabrika'da (her kovanda sadece bir Kraliçe arı) ile işçi arı ve erkek arıların olduğunu, erkek arıların görevinin sadece kraliçe arıyı döllemek olduğunu ve bu şekilde bebek arıların oluşmasına sebeb olduğunu,
*her arının kendi kovanını kokusundan tanıdığını,
*ölen arıların kovanın dışına taşındıklarını* kovanda bekleyen işçi arıların "arı öpüşmesi" denilen bir teknikle nektar toplayanlardan bunu aldığını,
*aralarındaki inanılmaz işbirliğini, herkesin sadece kendi işini yapıp diğerine karışmadığını
*bir arının hayatı boyunca topladığı bal miktarının bir tatlı kaşığının 1/12 si kadar olduğunu,
*bir kavanoz bal için 7,5 milyon çiçek dolaştıklarını,
*Debra Roberts'ın her sabah kalkar kalkmaz kulağını arı kovanlarına dayayıp onları dinlediğini ve onlarla konuştuğunu da öğrendik.
Debra Roberts çok iyi bir konuşmacı nefes almadan kendisini dinledik. Çiçeklerden, bitkilerden ve meyve tomurcuklarından alarak yuttukları nektarı, bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğratan arılar bu çok faydalı besini kovanlarında daha önceden hazırladıkları altıgen şeklindeki petek hücrelerine yerleştirirlermiş.
Arılar topladıkları bu nektarı invertaz enzimi sayesinde bala çevrirken, sakkarozu değişime uğratarak fruktoz ve glikoz şeklinde basit şekerlere dönüştürür ve bu aşamada fermantasyon yani mayalanma olmaması için balın fazla suyunu kanat çırparak uçururlarmış. Altıgen peteklere doldurulan ve belirli bir süre fazla suyu uçurulan ve tam kıvamına getirilen bal arılar tarafından sırlanırmış.
Sırlama, altıgen peteklerin üstünün çok ince bir balmumu tabakasıyla kapatılması işlemi olup böylece hem balın oluşumu tamamlanmış hem de dış etkilerden korunaklı bir şekilde paketlenmiş olmasıymış.
Doğa mucizesi balı kusursuz bir şekilde evimize getiren Anavarza Bal ile ilgili bilgileri ise Pazarlama müdürü Güray bey'den kısa bir sunum ile dinledik.
*Kozan ilçesindeki şirketin adını Anavarza Antik kentinden aldığını,
*11 dönüm arazi üzerine kurulmuş fabrikası ile kapalı alanda 4.000 m2 ile üretimlerini sürdürürken büyük bir yatırım yaparak Türkiye?nin en büyük bal ve arıcılık laboratuarları için ilk adımı attıklarını,
*damlamadan ve akmadan çok rahat bir şekilde ekmeğe sürülebilen ?yeni neslin balı? dedikleri krem balı da ilk üreten firma olduklarını
*ANAVARZA BAL'ın hammadde alımından tüketiciye ulaşıncaya kadarki süreçte yapmış olduğu özenli çalışmaları ile 'BRC Global Standart - Grand: A' belgesi alarak bu konudaki başarısını da kanıtladığını da öğrenmiş olduk.
Bu arada Anavarza balının yeni reklam filmini izleme fırsatını da bulduk, filmi izlerken doğal yaşamın olmazsa olmazı arılar bir kez daha beni hayretler içinde bıraktı.
Son günlerde balın hala gerçekliği ve doğallığı tartışılırken, bir balın hakiki mi sahte mi olup olmadığının balı bir süre dolapta bekletilerek anlaşılabileceği, buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağ kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösterdiğini, aslında balın buzdolabına konulmaması ve güneş almayan bir yerde oda sıcaklığında saklanması gerektiği de edindiğimiz bilgiler arasında.
Daha sonra ballı tarifler hazırlamak için Doors Akademi Mutfağına girdik, hepimiz çok hevesli ve mutluyduk. Neler mi yaptık?
Ballı Tavuk Kanatları
Helva-i Hakani
Sirkencebün Şerbeti
https://oyascuisine.com/index.php/tr/tarifler/cay-saati/tatli-kurabiye/73-turkish/blog/938-anavarza-bal-bulusmasi#sigProGalleria0561ecb761