Şeftali Kurabiyesi
'Arzu ettiğiniz bir tarifi benimle paylaşır mısınız?'' soruma ilk yanıtlardan biri bu güzel şeftali kurabiyesi tarifi ile sevgili Hande Kurtoğlu'ndan geldi. Gastronomi merakını çok yakından bildiğim Hande bu tarifi ile bu konudaki becerisini ortaya koyuyor. Teşekkürlerimle.
Uzun zamandır çeşitli internet sitelerinde karşıma çıkan ve görüntüsüyle dikkatimi çeken şeftali kurabiyesini denemek istiyordum. Ancak bir çok yemek tarifinde olduğu gibi bu kurabiyede de çok çeşitli tarifler vardı ve hangisini seçeceğime bir türlü karar veremiyordum.
Derken ufak bir rahatsızlık geçirip bir süre eve hapsolunca sabah kuşağı TV programları eğitimimi tamamlarken bir yemek programında (Kanal D ? Mutfağım) bu kurabiyeyi yapan hanımefendinin hem tarifi hem de yapış şekli seçimimi kolaylaştırdı. Hanımefendi kurabiyeye şekil vermek için düzgün kırılmış ceviz kabuklarını kullandı. O yüzden kurabiyeyi yapmaya başlamadan önce ufak bir ?düzgün ceviz kırma ve ayıklama? seansı gerekiyor. Biz annemle ince kabuklu ceviz alıp, bıçakla ikiye ayırarak düzgün kurabiye kalıbı oluşturmayı başardık. Eğer ?Zaten zahmetli kurabiye yapıyorum bir de ceviz kabuğuyla uğraşamam? derseniz yine sorun yok. Onun da kolayı var. Kurabiyeleri şekil vermeden yuvarlak bir şekilde pişirip, arasına muhallebi sürüp, birbirine yapıştırabilirsiniz. Şekil aynı oluyor.
İç Dolgusu İçin Malzeme Listesi:
- 160 gr beyaz çikolata
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 3,5 yemek kaşığı un
- 2.5 bardak süt
- 15-20 tane soyulmuş badem
Tarif:
Süteun ve şekerimizi ekleyip, topaklaşmasını engellemek için çırpma teliyle karıştırarak koyu kıvama gelene kadar pişiriyoruz. Bir taşım kaynatıp, ocaktan alıyoruz. İçine beyaz çikolatayı ekleyip, eriyene kadar karıştırmaya devam ediyoruz. Soğuması için bırakmadan önce bir de mikserle çırpıp çikolatayı muhallebiye iyice yediriyoruz. Bademleri kurabiyeleri doldururken kullanacağız.
Hamuru İçin Malzeme Listesi:
- 1 su bardağı pudra şekeri
- 250 gr oda sıcaklığında yumuşamış tereyağı
- 2 yumurta
- alabildiğince un
Tarif:
Önce tereyağı, yumurta ve pudra şekerini birbirine yediriyoruz. Daha sonra azar azar un ekliyoruz. Sanırım 4 su bardağı kadar olacak. Ben kıvamına göre göz kararı un ekledim. İki ? üç bardaktan sonra azar azar un koymakta fayda var. Ele yapışmayacak yumuşak bir kıvamda olması gerekiyor. Sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucumuzda yuvarlıyoruz. Üzerine hafifçe bastırıp yarım ceviz kabuğunu bu hamurla kaplıyoruz. İç tarafı aşağıda kalacak şekilde yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye diziyoruz. Önceden ısıttığımız fırında 180 ?200 derecede üstü hafifçe kızarana kadar pişiriyoruz.
Kurabiyeler piştikten sonra soğumadan ceviz kabuklarını çıkartmak gerekiyor, yoksa hem kurabiye kırılıyor hem de iş zorlaşıyor. Parmak uçlarınızı azıcık fazla ısıtmayı göze alacaksınız. Cevizleri çıkardıktan sonra kurabiyenin çukur içlerine muhallebiyi dolduruyoruz. Her bir kurabiye şeftalinin bir yarısını oluşturuyor. Muhallebiyi kenara doğru biraz taşırın ki iki yarım birbirine iyice yapışsın. İki yarımı birbirine yapıştırmadan önce bir tanesinin içine badem koyuyoruz ki şeftalimiz çekirdeksiz kalmasın.
Dışı İçin Malzeme Listesi:
- kırmızı gıda boyası (tarifte bir çay kaşığı kadar diyor ama bu miktarla çok kırmızı oluyor, ben çay kaşığının ucuyla koydum .
- sarı gıda boyası (aynı miktarda. Benim sarı diye aldığım boya yeşil çıkınca! haliyle kullanmadım ama yine de oldu)
- 3-4 yemek kaşığı toz şeker
- taze nane
Tarif:
1?er çay bardağı su ile kırmızı ve sarı gıda boyaları ayrı kaplarda eritiliyor. Kurabiyenin yarısı kırmızı yarısı sarı suya batırılıyor. Benim sarı diye aldığım boya suyla karıştığında yeşile dönünce haliyle sadece kırmızı boyaya kaldım. Kırmızı gıda boyasını suyla epey bir seyrelttikten sonra kurabiyeleri bu suya batırıp çevirerek ıslattım. Bunu yaparken bazı yerlerini boyaya özellikle sokmadım. Böylece bir kısmı hafif pembe ve bir kısmı hamurun kendi renginde krem-sarı kaldı. Daha sonra ıslanan kurabiyeleri toz şekeri ile dolu bir kaseye batırıyoruz. Burada da hafif bir dokunuş yeterli. En son dokunuş nane yapraklarıyla saplarını yerleştirmek.
İlk deneme için fena olmadı.
Afiyet Olsun!