Menu

Content

Eşraf Lokantası / Osmanlı Mutfağı

Dün blogger arkadaşlarımızla Osmanlı mutfağını ‘koruma ve yaşatma’ elçilerinden Metin Uçar'ın Florya'da açtığı restoranındaydık. Eşraf, Osmanlı’nın otantik mimarisiyle bütünleşmiş kendine özgü konsepti ve farkındalık yaratan mutfağı ile dekorasyonundan çalışanlarına kadar değişik, eşsiz bir atmosferde bizleri karşıladı.

Kapıdan girer girmez özenle hazırlanan bir Osmanlı ve Türk  mutfağı menüsü ile karşılaştım. Bütün yemekleri  kuzinede odun ateşinde bakır tencerelerde pişiriliyordu. Kullandıkları malzemelerin çoğu ise doğal ve istanbul dışından getiriliyormuş,  et dahil.

Eşraf, kuzinede Osmanlı ve Türk yemekleri, ızgara çeşitleri, hamur işi ve börekler, pilav çeşitleri, Eşraf saray kahvaltısı, Osmanlı şerbetleri, komposto, divan tatlıları ve saray mutfağından birbirinden lezzetli ve sağlıklı tatları sunuyor.

1942 ler de Beyoğlunda ki Tarihi Eşraf lokantasını tekrar hayata geçiren mekan sahibi Metin bey ve Eşraf lokantasının ilk şefinin hem çırağı hemde oğlu Ahmet usta o zamanki tariflere sadık kalmışlar. Etli yemekler kemik suyuyla, tavuklu yemekler tavuk suyuyla yapılıyor. Buğulama balığa lezzet katmak  için kılçık suyunun kaynatılıp kullanıldığını, düğün çorbasında kuzu eti ve suyunun kullanıldığını, Balpare isimli şekerparenin bal ve sütle yapıldığını, kadayıfta  şerbet yerine kestane balı, çok az tahin ve sahlep kullanıldığını öğrendik..Ekmek ve özel manda sütünden yapılan yoğurtları ise çok özel. Ben Talaş Böreğine bayıldım.  Müthiş kompostosu ile birlikte yemenin tadına doyum olmadı.

Bu mekanda glukozun, şekerin adı yok. Daha önce de belirttiğim gibi meyvelerin tabi şekeri ile yapılan kompostosunu içmenin tadına doyum olmuyor, sade onun için bile gidilesi bir mekan. Tereyağı ve zeytinyağının mutfaklarının baştacı olduğu bu mekanın etleri özel, iç pilav ve dönerin tadı muhteşem. Kuru fasulyesi, sarması ve kuzu tandırını da tatma şansım oldu. Bütün hepsi de çok lezzetliydi. Tüm menünün tadına bakmak mümkün olmadı haliyle, ancak geniş yemek, tatlı ve şerbet menüsü uzun süre aklımdan çıkmayacak. 

Yolu Florya’ya düşenlere harika bir mutfak, Eşraf Lokantası. Havaalanı civarında yabancı misafir ağırlamak için de çok elverişli olan lokantada Şef Ahmet Özer'in kuzinesinde pişirdiği enfes Osmanlı ve Türk mutfağı örnekleri muhakkak denenmeli diyorum. 24 saat hizmet verebilen, paket servisi de olan Eşraf Restaurant' tüm lezzet tutkunlarını özel lezzetlerini tatmaya davet ediyor.  Biz çok memnun kaldık, sizler de deneyin derim.

Adres:

Şenlikköy, Akasya Sokak No:2, Bakırköy/Istanbul (Shell Tunç Petrol karşısı)

Tel:+90 212 424 0707
Hergün:9:00 am – 12:00 am

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook