Kolay İçli Köfte
Anne tarafından saray mutfağı ve baba tarafından halk mutfağı kültürünün birleştiği bir aileden geliyorum. Sanırım bundan dolayı zor ya da basit, şatafatlı ya da sade her türlü yemeği severim, yapmayı denerim ve yaparken de yerken de büyük bir keyif alırım. "Saray" mutfağı kadar gösterişli olmasa da "Halk" mutfağı da lezzet ve çeşit bakımından çok zengin. Bunda her bölgenin de kendine özgü yemekleri, pişirme teknikleri ve beslenme kültürünün de büyük payı var. Mesela çocukluğumda babaannemin yaptığı Tokat usulü içli köftenin tadı hala damağımda. Hiçbir yediğim içli köfte onun ki gibi değil. Sonuçta “Saray” mutfağı denilince akla gelen yemeklerin çok zahmet istiyor olması “Halk” mutfağının tariflerinin basit olduğunu düşündürmesin.
Örneğin ben ne kadar iyi yemek yapsam da bazı şeyler var ki beceremiyorum. Az önce bahsettiğim “İçli Köfte” bunlardan biri. Bırakın babaannemin köftelerinin tadını yakalamayı köftenin dışını açmak bile beni çok zorluyor. Tabii bu benim içli köfte yapmama engel değil, zira onun da kolayını buldum! Lezzeti aynı ama şekli azıcık farklı. Benim gibi içli köfteyi seven ama yapamayanlar için geliyor bu tarif.
Pratik, lezzetli ve daha az zahmetli. Bu tarifin çok benzeri Gaziantep Mutfağında Sini Köfte olarak yer alıyor. Benim tarifimdekinden farklı olarak pişirme sırasında domatesli sos kullanmıyorlar. Onun yerine kuru olmaması için köfteyi fırından çıkardıktan sonra üzerine 1-2 avuç su serpmenizi ve bir süre bezle ya da kapakla kapatıp bekletmenizi öneriyorlar.” (Kaynak: Güneşin ve Ateşin Tadı – Gaziantep Mutfağı, YKY Yayınları, 2012)
Malzeme Listesi:
- 400 gr (2 su bardağı)bulgur
- 150 gr 3/4 su bardağı) irmik
- 650 ml (2,5 su bardağı) su
- 200 gr yağsız dana kıyma
- karabiber
- tuz
- 1 tatlı kaşığı kimyon
İçi:
- 500 gr yağlı koyun kıyma (tek çekilmiş)
- 2 büyük kuru soğan
- 100/150 gr (1 su bardağı) iç ceviz
- tuz
- karabiber
- 3 çorba kaşığı tereyağı
- 1 demet maydanoz
- 1 adet kesme şeker
- 2 çorba kaşığı tereyağı
- Üzerine:
- 3 domates rendesi
- 3 çorba kaşığı tereyağı
Tarif:
Bulgur ve irmik yoğurma kabına konur, üzerine 1,5 bardak sıcak su konur, soğuyana kadar bekletilir. Suyunu çeken karışıma kıyma ve baharatlar ilave edilir ve iyice yoğurulur, geriye kalan su yavaş yavaş ilave edilir. Tüm malzeme iç içe geçip, bulgur özleninceye kadar yoğurulur. Arada kıvamına göre eller suya batırılarak hamur toparlanır. Dış hamur olunca biri biraz daha büyük iki top yapılır, dinlendirilir.
Tavaya tereyağı konur, kızdırılır, soğanlar yemeklik doğranır, içine atılır, şeker ilave edilir, hafifçe kavrulurken kıyma ilave edilir, birlikte kavrulur. Diş diş kırılan iç cevizler başka bir tavada gevrek olana kadar kavrulur. Maydanoz ince ince kıyılır. Tuz ve karabiber ilave edilir. Tüm malzeme karıştırılıp, soğumaya bırakılır.
Domatesler rendelenir, 3 çorba kaşığı tereyağı ile orta ateşte pişirilir.
Dinlenen hamurun büyük parçası 30 cm çapındaki yuvarlak tepsiye döşenir. Elle düzeltilir. Hafifçe kenar yapılır. Diğeri yağlı kağıdın üzerinde el veya merdane ile incecik açılır. Tepsideki bulgur hamuruna kıymalı iç yayılır. Üzerine küçük parçalar halinde 2 kaşık tereyağı konur. Açılan diğer hamurla kıymanın üstü kapatılır. Hafifçe zeytinyağı ile yağlanır. Dilimlenir. Fırına konur. Pişirme işleminin 15.dakikasında fırın açılır ve domatesli sos üzerine dökülür bu şekilde 30 dakika daha pişirmeye devam edilir. Ilık ılık servisi yapılır.
Keyifli, bol kahkahalı sofralarda!
https://oyascuisine.com/index.php/tr/41-et-yemekleri/1149-kolay-icli-kofte#sigProGalleria2ebcf56c72