Menu

Content

Toum , Sarmısak Sosu

Bugün siz takipçilerimle paylaşacağım sos Lübnan Mutfağının çok ünlü soslarından biri. Hazırlaması çok basit ama bir o kadar da lezzet küpü, sarmısak sosu ya da orijinal adıyla “Toum Dip”.
İster dip sos olarak kraker ve cipslerle, ister ızgara tavuk, et yanında, mangal da yaptığınız etlerde,
patates kızartması, deniz ürünleri ile hazırlanan yemeklerde çok keyifle kullanabileceğiniz bir sos.
İki türlü yapılabiliyor; yumurtalı veya yumurtasız. Çiğ yumurta kullanmak istemeyenler aşağıda vereceğim tarifi uygulayabilirler.

Eğer yumurtalı yapmak isterseniz bu tarife bir de yumurta akı ilave etmeniz gerekiyor. Sarmısakların Çin sarmısağı olmaması ve zeytinyağı KULLANMAMAK çok önemli bu tarifte.  
Zeytinyağı çok baskın bir tad olduğu için sosun tadınıda değiştiriyor.  Tarifle ilgili üzerinde durmak istediğim bir malzeme daha var: Provence Otları. Güney Fransa’ya has otlardan oluşan bir harman bu.

Hazır alabileceğiniz gibi (internet üzerinden satış yapan markalar var) kendiniz de aktardan alacağınız yukarıda adı geçen baharatlarla bir karışım yapabilirsiniz. Provence Otları karışımını bu sos dışında balık ve et yemeklerinde kullanabileceğiniz gibi basit yağ-sirke-limon gibi soslara da katıp farklı lezzetler elde edebilirsiniz.

Malzeme Listesi:

  • 6 baş sarmısak
  • tuz
  • 1 çorba kaşığı sirke
  • 1 çorba kaşığı limon
  • 1 tatlı kaşığı çok ince limon rendesi
  • 1/2 kahve fincanı kanola veya ayçiçek yağı
  • 1,5 tatlı kaşığı Provence otları (lavanta , anason, kekik, fesleğen, mercanköşk, kuru maydanoz, dağ kekiği, tarhun, defne tozu, biberiye, zahter)

Tarif:

Yukarıda ismi geçen otlardan birer çorba kaşığı alınarak Provence Otları (Herbs de Provence) hazırlanır.
Bu karışımdan 1 çorba kaşığını sos için kullanacağız. Sarmısakların baş ve diplerinden birer kapak kesilir.
Tencereye su konur, üzerine süzgeç yerleştirilir ve sarmısaklar ben-mari usulü pişirilir.

Yumuşayan sarmısak başları tahta üzerine alınarak bıçak yardımı ile kolayca kabuğundan sıyırılır. Oda sıcaklığında tutulan tüm malzeme sırayla sarmısaklara eklenir. Bu sıralama şu şekilde yapılır.
Önce tuz sarmısaklara ilave edilir. Provence otları dışındaki diğer malzemeler de eklenir ve çatalla yavaş yavaş çırparak malzemeler sarmısaklara yedirilir. Mayonez gibi bir sos elde edilir. Kullanılıncaya kadar buzdolabında kapaklı olarak saklanır.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook