Şeker Domates Reçeli
Ben ne kadar reçel yapmayı seversem, bizim evde tüketen de o kadar azdır. Buna rağmen çeşit çeşit reçeller yapmaktan vazgeçmem, mutfakta koyacak yer kalmayınca da arkadaşlarıma dağıtmaya başlarım. Geçenlerde Defne'm bir arkadaşında tattığı domates reçelinden ve ne kadar çok sevdiğinden bahsedince fırsat bu fırsat deyip mutfağa girdim ve ilk kez çok bilinmeyen ve herkes tarafından yapılmayan domates reçelini yaptım.
Domates reçelinin domatesi farklı çok "şeker domatesi, Sicilya domatesi ya da tukaş domatesi" denen bu minik, uzun domates büyük süper marketlerde bulunuyor. Domates reçelinde, badem, vanilya karanfil, zencefil, badem aroması veya dolmalık fıstık kullanılabilir, hepsi çok yakışıyor. Ben şerbeti kaynatırken badem attım içine, badem aromasını verdikten sonra onları çıkarttım, dolmalık fıstık koydum. Ama ne reçel oldu. Muhteşem bir tat. Kahvaltıda veya tatlı yerine de geçebilen bu reçeli sizlerde denemek isterseniz, tüm çabalarınıza değeceğini söyleyebilirim.
Malzeme Listesi:
- 15-20 adet şeker domatesi
- 10-15 adet dolmalık fıstık / çiğ badem
- 400 gr toz şeker
- 2 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 4-5 adet karanfil
- 1 adet minik kuru zencefil
- 1 dilim limon
- 2 adet küçük bir yumruk kadar sönmemiş kireç
- su
Tarif:
Özellikle reçellerde ve kabak tatlısında çok kullanılan kireç sönmemiş kireç olmalıdır. Kireçli su sebze ya da meyvelerin pişerken şekillerinin bozulmadan pişmesini sağlar. Yani hem pişip hemde şekillerini korumaları özellikle domates reçelinde, kabak tatlısında, kayısı reçelinde çokça kullanılmasına neden olur. Sönmemiş kireç alınıp büyükçe bir kaseye koyulur, üstüne su eklenir, karıştırılıp bir kenarda bekletilip kirecin dibe çökmesi beklenir.
Üstte oluşan durulmuş su dibindeki kirece dokunmadan başka bir kaseye alınıp içine meyveler konup en az yarım saat bekletilir. Meyvelerin hepsi suyun içine batmalıdır. Suya konan meyvelerin üstüne bir ağırlık koyulup suya batmaları sağlanmalıdır. Gelelim reçelimize, domatesler yıkanır, incecik kabukları soyulur ve kireçli suya konur. 2 saat bekletilir. Bu arada soyulan kabukları elle iyice sıkılır, çok az da olsa suyu çıkarılır.
Kireç suyundan çıkartılan domatesler iyice yıkanır. Sonra alt tarafından ince uçlu bir bıçakla ya da şişle küçük bir delik açılır ve domatesler avuç içinde yavaş yavaş patlatmadan sıkılarak, içindeki su ve çekirdekler boşaltılır. Tencereye şeker, su, domates kabuklarından çıkan su (yaklaşık bir çorba kaşığı kadar) fıstıklar, karanfil, bir dilim limon ve zencefil konur. Yarım saat kadar hepsi birlikte kaynatılır. Hafifçe koyulaşınca altı kapatılır. Kireçli suda bekletilen domatesler temiz su ile hafifçe yıkanır ve ılık şerbete eklenir 45 dakika kadar da birlikte kaynadıktan sonra limon tuzu ve limon suyu eklenip ocak kapatılır. Cam kavanozlara alınarak buzdolabında saklanır.
Afiyet Olsun!