Güveçte Pastırmalı Kurufasulye
Kurufasulye, tereyağı ile yapılmış mis gibi bir pilav, yanına cacık ya da enfes bir turşu...Evlerimizde keyifle yapıp yediğimiz geleneksel tadlarından biri. Kuru fasülye pişirmenin de püf noktaları vardır tabii ki. Fasulyeyi İspir'den tereyağını Rize'den alırsan hele, tadına doyum olmaz. Fasulyenin soğanı ne kadar bol olursa lezzeti o kadar güzel olur. İçine konan bir yemek kaşığı limon suyu ise fasulyenin diri kalıp, dağılmamasını sağlar.
Fırında, çömlekte pişen fasülye ağır ağır piştiği için tüm tadlar birbirine yavaş yavaş karışır, suyunu çeker ve yemeğin daha da lezzetli ve helmeli bir hale gelmesini sağlar. Pastırmalı pişirilen kuru fasülyenin içine koyacağınız pastırmanın çemeni çok olmamalı. Fasulye yemeğinin yanında servis edilen turşu, sindirimine yardımcı olurken birlikte yenilen bulgur pilavı da protein değerini daha da arttırır.
Malzeme Listesi:
- 2 su bardağı kuru fasulye
- 3 adet iri kuru soğan
- 1 adet kırmızı çuşka biber
- 8-10 adet tatlı yeşil biber
- 4-5 diş sarmısak
- 3-4 yemek kaşığı tereyağı ve 1/2 çaybardağı zeytinyağı
- 300 gr az çemenli pastırma
- 5-6 adet olgun domates veya 1 kutu konserve doğranmış domates
- 3-4 yemek kaşığı domates püresi
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 tatlı kaşığı kimyon
- 3 adet kesme şeker
- 1 silme yemek kaşığı un
- 1/2 limon
- tuz
- karabiber
- sıcak su
Tarif:
Bir gece önceden kuru fasulyeler çelik bir tencereye konur, üzerini aşacak kadar su, 2 adet kesme şeker ve tuz içinde bekletilir. Ertesi gün suyu süzülür, tencereye tekrar üzerini aşacak kadar sıcak su ilave edilir ve şişen fasulyeler yumuşayana kadar pişirilir. Süzdürülür. Soğanlar küp küp, biberler ince ince, doğranır. Yağlar, biberler, bir kesme şeker, soğan ve sarmısak tencereye konur, yumuşayıp, şeffaflaşana kadar çevirilir.
Doğranmış domatesler, biber salçası, tuz, karabiber, domates püresi, limon suyu ve un tencereye ilave edilir. Birlikte çevrilir ve tencereye suyu süzdürülmüş fasulyeler ile üzerini 2 parmak aşacak kadar sıcak su ve kimyon ilave edilir. Bir kere karıştırılır ve önce harlı ateşte, sonra ocağın altı kısılarak kısık ateşte pişmeye bırakılır .
Son aşamada güveç hafif yağlanır. Pastırmaların yarısı güvecin en altına dizilir, üzerine pişmiş fasulyeler konur, fasülyelerin üzerine de geri kalan pastırma dizilerek, 200 dereceye ısıtılan fırında suyunu hafifçe çekip pastırmalar yemeğe tadını verene kadar pişirmeye devam edilir.
Afiyet Olsun!