Menu

Content

Badem Ezmesi

Osmanlı saray mutfağından gelen bir şekerleme olan Badem Ezmesi, tarifi az malzemeli ama biraz zahmetli bir tatlı. Söylentilere göre 2. Murat'a sefer dönüşü ikram edilmiş ve böylece ünlenmiş. Badem ezmesi deyince ilk akla gelen yerlerden birisi Bebek Badem Ezmecisi. Hiç katkı maddesi kullanmadan, doğal yollarla el yapımı üretilen bu badem ezmesinin sırrı malzemesinin kalitesinden geliyor tabii.

Kızlarım Boğaziçi Üniversitesi’nde okurken sık sık getirirlerdi. Ben de ara sıra Bebek'e gittiğimde alırdım eskiden. Şimdilerdeyse İstanbul trafiği yüzünden artık pek gidemiyorum. Öyle olunca iş başa düştü, ben de bir deneyeyim istedim. Tadanlar beğendi, bakalım siz ne diyeceksiniz?

Malzeme Listesi:

  • 500 gr çiğ badem
  • 250 ml su
  • 250 g toz şeker
  • 1/2 limonun suyu

Tarif

Çiğ bademler kabuklarını çıkartmak için sıcak suya koyulur. Suda biraz bekledikten sonra, kabukları soyulur.  Geniş bir tepsiye yağlı kağıt üzerine yayılır ve bir gece iyice kuruması için bırakılır.

Kuruyan bademler robota alınır ve iyice incelip, un gibi oluncaya kadar çekilir. Daha sonra mermer bir havana partiler halinde konur ve yağının iyice çıkması için biraz daha dövülür.

Şerbet için su ve şeker ufak bir tencerede kaynatılır. Kaynadıktan sonra bir süre daha kıvam alıncaya kadar ateşte tutulur ve limon suyu ilave edilir. Soğumaya bırakılır.

Tahta bir kaşıkla şerbet badem ununu havalandıra havalandıra az miktarlarda una ilave edilir. Tüm şerbet ilave edilince badem hamuru tezgaha alınır, elle sıkıca yoğurulur ve kıvamlı bir hamur elde edilir.

Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alınır, el altında ovalanarak rulo haline getirilir. Rulo hamurdan 2 parmak kalınlığında dilimler kesilir.

Afiyet Olsun.

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook