Menu

Content

Köpük Çikolata ve Damla Sakızlı Muhallebi

Daha önceki yazılarımda saray mutfağı ve halk mutfağı kültürünün birleştiği bir aileden gelmemin, yemek zevkimi ve tarif dağarcığımı nasıl geliştirdiğinden ve genişlettiğinden bahsetmiştim. Bazı lezzetler saraydan halka, halktan saraya yol alıyor. Bugün sizlerle saray mutfağında tavuklu, pirinçli, tereyağlı, pudra şekerli, ballı, gül sulu ve safranlı yapılarak ününe ün katan aslında son derece sade bir tatlı tarifi vereceğim.

Adını bir Abbasi aristokratı olan Horasan Valisi Muhallep'ten alan "muhallebi" bugünkü tarifimin kahramanı. Sarayda bayramlar ve elçi ziyafetleri için yapılan gözde tatlılar arasında olan muhallebi daha sonra sokaklarda, mesirelerde ve hamamlarda da satılmaya başlanmış. Dediğim gibi saraydan halka bir yolculuğu olmuş muhallebinin. Yapımı kolay muhallebi şerbetli tatlılara göre kalori açısından daha düşük olduğu için sık tercih ettiğimiz bir lezzet. Tarife ekleyeceğiniz ya da değiştireceğiniz bir iki ufak detay ise davet sofralarınızda ses getirecek bir tatlıyı karşımıza çıkartıyor.
İşte benim muhallebim:

Malzeme Listesi:

  • 4 adet yumurta
  • 125 gr sana yağı
  • 2 kahve fincanı un
  • 2 kahve fincanı toz şeker
  • 5-6 top damla sakızı
  • 1 kg süt
  • 160 gr bitter çikolata + 2 çorba kaşığı sana yağı
  • 1/2 kahve fincanı toz şeker

Tarif:

125 gr yağ ve un sarartılmadan unun kokusu çıkana kadar kavrulur. Süt ve şeker ilave edilir. Damla sakızı eklenir. Muhallebi kıvamını alıp göz göz olana kadar çırpma teli ile devamlı karıştırılarak pişirilir. Tencerenin altı kapatılır, muhallebi cam bir kaba alınır ve 20-30 dakika bıkmadan mixer'lanır. Servisi yapılacak dikdörtgen borcam kalıba veya tek tek kaselere konur. Buzdolabına kaldırılır.

Bitter çikolata ve 2 çorba kaşığı sana benmari usulü eritilir. Yumurtaların sarı ve beyazları ayrılır. Beyazlar bir çimdik tuz ile kar gibi olana kadar çırpılır. Bekletilir. Yumurta sarıları ve 1/2 fincan toz şeker beyazlaşıncaya kadar çırpılır.

Ilık çikolataya önce çırpılmış yumurta sarıları mixer kullanarak, daha sonra kar haline gelmiş yumurta beyazları da kaşıkla ilave edilir ve söndürmeden hep aynı istikamette çevrilerek homojen bir hale getirilir. Bu çikolatalı karışım soğuyan muhallebinin üzerine dökülür. Bir gece buzdolabında bekletilir, kalıba koyduysanız dilimleyerek veya kaseler içinde servisi yapılır.

Afiyetle!

 
 

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook