Menu

Content

Frigo Buz

Bazı tatların insanın mutlu anılarını canlandırması, dudağının kenarına bir gülücük kondurması ne beklenmedik ve güzel bir sürprizdir. Bugün yine beni çocukluğuma götüren bir tarifim var. Benim çocukluğumda televizyon yoktu. Tek eğlencemiz sinemalardı. Yerli ve yabancı filmler vizyonda kaldığı sürece sinemaların önünde bilet kuyrukları oluşur, sıcakta, soğukta sokaklarda bekleyip bilet alınır ve heyecan içinde filmlerin başlaması beklenirdi.

Önce pek yakında yazısı görünür, sonra gelecek programdan parçalar gösterilir sonra film başlardı. Başlardı ama bazen filmde kopmalar, ses kesilmeleri olurdu. Bu kopmalar, kesilmeler ıslıklarla protesto edilir, makiniste stresli dakikalar yaşatılırdı. Bir de filmin sonunda mutlaka bir alkış kopardı.

Film aralarında yine uzun kuyruklar bu kez leblebi, gazoz için oluşur, koltukların arasında frigo-buz satıcıları dolaşırdı. Ben bu araları en az filmi beklediğim heyecanla beklerdim. Ara başladığı an Frigo-buz bitmeden alabilmek için hemen yerimden fırlardım. Basit ama mutlu eden, damakta ve anılarda iz bırakan tatlar ve günlerdi bunlar.  Bugün mutfağımda torunlarım için frigo-buz yaparken o eski günler bir bir gözümün önünden geçti. Bu tarifim o eski tadı yakaladı. Güzel günlermiş, ne kadar mutluymuşuz meğer..... 

Malzeme Listesi:

  • 600 ml süt
  • 175 gr toz şeker
  • 1 çorba kaşığı tepeleme un
  • 1 çorba kaşığı tepeleme mısır nişastası
  • 1 paket vanilya
  • 2 çorba kaşığı kakao
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • kıyılmış fındık (isteğe bağlı)  

Tarif: 

Un, nişasta, şeker, kakao ve vanilya bir kaseye konur, karıştırılır. Soğuk süt tencereye konur, karışım  süte katılır ve yumurta çırpıcısı ile karıştıra karıştıra muhallebi gibi pişirilir. Kıvam alınca tencerenin altı kapatılır, tereyağı ve fındık ilave edilir.

Çubuklu dondurma kalıplarına veya yayvan bir kalıba 2 parmak kalınlığında olacak şekilde konarak buzluğa atılır. Bir gece bekletildikten sonra yayvan kalıptaki frigolar 2 parmak kalınlığında dikdörtgenler olarak kesilir ve her biri folyo içine ayrı ayrı paketlenir.

Çubuklu dondurma kabındakiler sıcak suya bir daldırılıp çıkarılarak kalıplarından çıkarılır.

 Afiyet Olsun!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook