Menu

Content

Kırmızı Erikli Tart

Takipçilerimden gelen istekler doğrultusunda sırada “Kırmızı Erikli” tarifler var. Mevsim itibari ile tezgâhları süsleyen erikler hem meyve olarak yemek hem de değişik kek ve tart tariflerinde kullanılmak üzere çok talep görüyor. Bu aralar ben de sırası ile marmelat ve pestil ile başladığım tariflerime bir tart ile devam etmek istiyorum. Ama öncesinde bir küçücük bilgi de yararlı olur sanıyorum.

Tart, turta ve pay zaman zaman birbirine karıştırılan kavramlar. Bunlar arasındaki farklardan bahsetmek istiyorum. Tart, özel kalıpta (tart kalıbı) pişen bir tür meyveli pasta ve turtaya göre daha ince hamurlu. Farklılaştığı başka bir nokta ise, tart’ın üzerini kapatan hamur veya crumble denilen ufalanmış kırıntılar yok. Turtanın üzeri kapalı, ya tamamen ya kafes şeklinde kapatıyorsunuz. Pay, aslında üstünün kapatılması açısından Turta’ya benziyor ama sadece tatlı olmuyor. Pay’ı tuzlu da yapabilirsiniz, etli veya sebzeli de olabilir. 

Malzeme Listesi:

Hamuru: (2 adet tart için)

  • 450 gr un
  • 250 gr tereyağı
  • 100 gr şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı ince rendelenmiş limon kabuğu
  • 4 adet yumurtanın sarısı 

Tarif:

Un, yağ, şeker, tuz ve limonun rendesi mutfak robotuna konur, bezelye tanesi gibi olana kadar çalıştırılır. Yumurta sarıları eklenir ve hamur toparlanıncaya kadar robot çalıştırılmaya devam edilir.

Hamur tezgaha alınır, önce 4 adet beze yapılır. Her bir parça yağın dağılması için avuç içini kullanarak öne doğru hareket ederek yayılır.

2 parça bir araya getirilerek top yapılır. Diğer iki parça ile de aynı işlem yapılır.

Hamur toplarından biri una bulanmış parmaklarla 23 cmlik tart kalıbına yerleştirilir, 30 dakika kadar  buzdolabında bekletilir. Diğer hamur topu eğer hemen kullanılmayacaksa sonrası için buzlukta bekletilir. 

Dolgusu: 

  • 100 gr toz şeker
  • 3 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 750 gr kırmızı erik
  • 1 yemek kaşığı limon suyu 

Erikler çekirdekleri çıkarılıp, 4 er parçaya kesilir. Şeker ve mısır nişastası bir kâseye konur. Limon suyu eklenir. Kesilmiş erikler karışıma ilave edilerek her tarafı kaplanıncaya kadar içinde yuvarlanır

Erikler kabuklu tarafları aşağıya gelmek üzere sırt sırta gelecek şekilde hazırlanan kalıba hamuru kaplayacak şekilde (bakınız galeri) dizilir.

Kasede kalan karışım eriklerin üzerine dökülür ve fırının orta kısmında 220 derecede 15 dakika, daha sonra fırın sıcaklığı 190 dereceye düşürülerek ve tartın üzerine çok sıkı olmayacak şekilde bir folyo konarak 40 dakika kadar pişirilir.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook