Menu

Content

Abur Cubura Karnımız Tok

Bugün Taksim Point Otel'de sevgili Fatoş Vayni Şahin'in daveti üzerine katıldığım 'Anılardan Geleceğe Yerli Malı Haftası'nı kutlamak için organize edilen etkinlik son derece faydalı ve keyifli oldu.

Bu yıl 12-16 Aralık tarihleri arasında 68.'si kutlanan 'Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası'nda ülkemizin bereketli topraklarından çıkan "yerli ürünler ve yerli tohumun önemi" Reis Gıda Yönetim Kurulu Başkanının sohbet şeklinde yaptığı konuşma ile dile geldi.

Bilindiği gibi İlk kez 1923 te İzmir'de 1.İktisat kongresinde M.K. Atatürk ve kurmaylarının aldığı bir kararla yurdun bağımsızlığının korunması, yerli malların üretilmesi ve kullanılması başlamış. Hepimizin okul yıllarımızdan da hatırlayacağımız yerli malı haftası unutulmaz anılarımızın arasında yer almaktadır.

33 yıldır kuru gıda sektöründe halk ve çiftçinin yanında olduklarını söyleyen Mehmet Reis, 1994 yılında uyguladıkları sabit fiyat uygulaması ile enflasyonla mücadele ettiklerini belirtti. Yerli üretimin önemi ile çiftçileri desteklediklerini, hayat standartlarının yükseltilmesi ve alın terinin karşılığını alabilmeleri gerektiğini her platforma taşıdıklarından bahsederken çeşitli üniversitelerle yaptıkları çalışmaların sonucunda elde ettikleri bilgi birikimini çiftçilerle paylaşmayı sürdürmekteyiz dedi.

Abur cubur tehdidinin doğurduğu obezite için kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak  'Abur Cubura Karnımız Tok' kampanyasının öncülüğü ile yerli tohum ile üretilen besinlerle sağlıklı beslenmenin önemi için de çalıştıklarını belirten M.Reis  GDO'lu tohum, kimyasal ilaç, gübreleme ile yapılan tarımsal üretimin sağlığımızı tehdit ettiğini ve bunu önlemenin tek çaresinin de yerli tohumdan üretilen gıda ürünleri ile olduğunu söyledi.

Tohum bankasında saklanacak yerli tohumlar sayesinde doğal üretilecek ürünlerin gelecek kuşaklara aktarılabileceğini belirtirken bizlere de içinde 12 bin yıllık siyez bulguru olmak üzere  "çeyiz sandığında saklanacak tohumlardan oluşan" çok kıymetli bir tohum demeti  sundular.

İyi tarım uygulamalarının yaygınlaşması için Tübitak ve Kastamonu üniversitesi ile işbirliği içinde  olduklarını belirten  Reis Gıda Yönetim Kurulu başkanı, yüzyılın tehdidi kuraklığa karşı dayanıklı yerli tohumların hazırlanması gerektiğini söyleyerek "Tutum, Yatırım Ve Türk Malları Haftası"nın gelenekselleşeceği müjdesini de verdi.

Ardından günün konseptine uygun Reis Gıda mahsülleri ile hazırlanan yemeklerimizi 'çorbasından aşuresine' yiyip, kahvelerimizi de içerek güzel ve verimli bir etkinlik gününe daha veda ettik.

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook