Menu

Content

Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri Gala Yemeği

Üyesi olmaktan onur duyduğum, Türk mutfağının zenginliklerini sürdürmek, geliştirmek, yaymak ve sevdirmek amacıyla yemek kültürüne gönül verenlerin kurduğu Mutfak Dostları Derneği’nin 30.cu yaşını Moda Deniz Kulübü ev sahipliğinde yapılan gecede kutladık.
Derneğimizin geçen yıl Türk Mutfağına emeği geçen isimlere onur ödülü vererek başlattığı Altın Kaşık Gastronomi Ödülleri ise bu sene daha fazla kategoride sahip buldu. Yüzyıllardır farklı özelliklere sahip coğrafyaların,  kültürlerin, malzemelerin zenginleştirdiği mutfağımıza lezzet, kalite ve yaratıcılık açısından destek veren, hep daha iyisinin yapılabileceğini gösteren kişi ve kurumları ödüllendirmek yeni yaşımızı kutladığımız bu geceye son derece yakışır bir tat kattı.

Baştan sonra her dakikası, her tabağı, her lezzeti ve her kelimesi özenle seçilmiş bu kutlamayı yazıya dökmek gerçekten çok zor. Nerden başlayacağımı, nasıl anlatacağımı inanın bilemiyorum. Dernek üyelerinin, ödül alanların, bu gece için gelen özel şeflerin, davetlilerin, herkesin gözündeki coşku doğru işlere imza attığımızın bir kanıtıydı bence.

Gecenin mutfak teması  Şefi’in Mutfağı; Par is Tanbul oldu. Hem derneğimizin hem de temanın özelliğine yakışır iki özel misafirimiz vardı mutfakta.  Tabağın sanata çevrildiği yeni 'Mutfak Akımı'nın önemli takipçilerinden Fransız şef Laurent Captaville Fransız mutfağını Türk mutfağından malzemelerle de harmanlayarak kendi yorumu ile sundu bizlere. Halen 2 Michelinli bir restoranın pasta şefi olan Stephane Mangın ise görkemli gecenin tatlılarını hazırladı. Bu iki isme Moda Deniz Kulübünün efsane baş aşçısı Feyyaz Usta ve ekibi eşlik etti.
Bu kadar olağanüstü lezzetler tabaklarda yer alırken yanında elbette son derece değerli şaraplar da olmalıydı. İşte burada sahnede her zamanki rafine zevkleriyle Doluca Şarapları vardı.

Yemek servisi öncesinde Şef Laurent Captaville ve Pasta Şefi Stephane Mangın ile bir de röportaj yapıldı. Geleneksel kaşık töreni ile başlayan gala yemeğimizde menünün ilk tabağı "Kaz Ciğerli Balkabağı Cappucino" idi.
Ardından gelen "Kendi Pişme Suyu Jölesi İçinde Sunulmuş Karides Rosace" ilk kez gördüğüm ve tattığım bir sunumdu.
Daha sonra sırasıyla "Patates Pullan Altında Levrek Fileto, Kuşkonmaz ve Taze Itırlı Sos", arkasından "Pastırma Ve Kendi Gömleği İle Sarılmış Ve Kakao İle Zenginleştirilmiş Kuzu Sırtı" geldi.
Ana yemeğin sunumundan sonra heyecan doruktaydı. Zira sıra ödüllerdeydi. Tatlı sunumları başlamadan Dernek başkanı Zeynep Kakınç bir konuşma yaparak ödül törenini başlattı. Gecenin yıldızları bir bir ödüllerini almak üzere sahneye davet edildi. Ödüllerin yurdumuzun değişik illerine dağılması açıkçası hepimizin yüzünü güldürdü. Ödül sahipleri 'Altın Kaşık Ödülleri'ni yönetim kurulu eski ve yeni üyelerinin elinden aldılar.

2019 Yılı Altın kaşık Gastronomi Ödülü'nü kazananlar:

Yılın Türk şefi “Osman Sezener”/ OD URLA
Yılın yabancı şefi; Fabio Brambilla /Dream Group Mutfak Direktörü
Yılın genç şefi; Murat Deniz Temel /Alaf
Yılın En İyi Yabancı Konsept Lokantası; Shang Palace, Shangri La Bosphorus
Yılın En İyi Geleneksel Lokantası; Kısmet/ İzmir
Yılın En İyi Tek Ürün Geleneksel Lokantası; /Bayramoğlu Döner
Yılın En İyi Pastanesi-Tatlı Evi; Orkide Pastanesi, Gaziantep
Yılın En İyi Satış Noktası; (Yiyecek, İçecek )Çemen/Kayseri (Hülya Tiritoğlu)

Gecede jüri özel ödülünü şef Deniz Şahin, Mutfak Dostları Derneği kurucularından Tuğrul Şavkay'ın anısını yaşatmak üzere verilen "Tuğrul Şavkay Başarı Ödülü"nü ise sürdürülebilir tarımın ve yerel üretimin öncü ismi Gürsel Tonbul aldı.

Ödül töreninin ardından muhteşem tatlılara geçildi. Pasta Şefi Mangın bizler için  "Taze Narenciye Özlü Predessert" ve " Portakal Çiçeği Granitesi ile İnfini Par İs tanbul " lezzetlerini hazırlamıştı. Infini ParisTanbul’un bir özelliği de yemeğin teması olan Par İs Tanbul gibi yazılarak yorumlanması idi. Antep fıstığı ile yorumlanan tatlının sunumu ise infini (sonsuzluk)işareti şeklindeydi.
Tatlı servisini takiben yapılan geleneksel teşekkür töreninde mutfak ekibi ile birlikte konukların arasında bir tur atan şeflerin, başkanın elinden beratlarını alması ile geceyi sonlandırdık.

İtinayla, özveriyle, büyük bir çabayla, altın bir iplikle ilmek ilmek işlenmiş nadir bir eser ortaya konulmuştu bu akşam. Elini taşın altına koyan, aklını, gücünü, becerisini, desteğini esirgemeyen herkesin ellerine sağlık.

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook