Menu

Content

Limon Soslu Alman Kek

Bugün sıcak yaz günleri için ferahlatıcı, pratik ve çok lezzetli bir limonlu kek tarifimi sizlerle paylaşmak istedim. Ancak tarife geçmeden önce bir konunun üzerinde özellikle durmak istiyorum; bazen bize önemli gelmeyen küçük ayrıntılar yapacağımız yemeklerin lezzetinde büyük rol oynarlar. Bu yüzden genel olarak başarılı bir kek yapmak için kendi öğrendiğim ve kullandığım, dikkate alınması gereken bazı ipuçlarını sizlerle paylaşıyorum.

Kek yaparken kullanılan kalıbın şekli ve boyutu çok önemlidir. Bunun için kalıbın çapına ve hacmine çok dikkat etmek gerekir. Örneğin çok yoğun kıvamlı keklerde ortası delik kek kalıbı kullanmak kekin her tarafının eşit pişmesine neden olacaktır. Kalıbın 2/3 kadarı kek karışımı ile doldurulmalı ki genişlemek için yer olsun. Nasıl bir kalıp seçmelisiniz sorusuna bu oranla da cevap bulabilirsiniz.

Kalıbı yağlarken daha kalın bir tabaka oluşturacağı için mutlaka yumuşatılmış tereyağı veya margarin kullanılmalı. Ayrıca yağladıktan sonra un yerine irmik, galeta unu veya çekilmiş fındık, fıstık kullanılırsa kekin yüzeyi daha düzgün olur.
Yumurta ve şeker hafifleyip, köpük köpük olana kadar çırpılmalı ancak bu 3-4 dakikayı geçmemeli. Tereyağı oda sıcaklığında yumuşatılmalı, yumurtalar teker teker ilave edilmeli, un katıldıktan sonra kek hamuru çok karıştırılmamalı. Aksi halde kek çöküp, tıkız olur.

Yeni pişmiş bir kek asla kalıbından hemen çıkarılmamalı, en az 5-10 dakika ızgara üzerinde bekletilmeli. Eğer kekiniz kalıba yapışmış ise soğuk suya batırılmış bir peçeteyi kekin üzerine koymalısınız. Keki ağzı kapalı veya kalıbında bekleterek soğutursanız kaybettiği nemi sağlayabilirsiniz.

Malzeme Listesi:

  • 150 gr tereyağı
  • 3 adet yumurta
  • 150 gr şeker
  • bir çimdik tuz
  • 200 gr un
  • 1 limonun rendesi
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

Limon Sos:

  • 100 gr pudra şekeri
  • 1 limonun suyu
  • 2 çorba kaşığı su

Tarif:

Fırın 175 derece'ye ısıtılır. 23 cm çapında bir kek kalıbı yumuşatılmış tereyağı ile yağlanır, galeta unu serpilir. Silkelenir. Tereyağı eritilip, soğutulur. Un ile kabartma tozu birlikte elenir.

Yumurta, şeker, tuz ve limon rendesi rengi açık sarıya dönüp, koyulaşıncaya kadar çırpılır. Tereyağı konur, karıştırılır, unlu karışım yavaşça ilave edilir. Çok karıştırmadan hazırlanan kalıba dökülür ve aşağı yukarı 35 dakika kadar pişirilir, kürdan testi yapılır.

Fırından çıkarılıp 5 dakika kadar soğumaya bırakılır. Pudra şekeri ve limon suyu ile su pürüzsüz olana dek karıştırılır. Kalıptan servis tabağına alınan kekin üzerine şiş ile delikler açılır. Hazırlana sos kaşıkla yavaş yavaş deliklerden dökülür. Kek soğutulmuş olarak servis edilir.

Afiyetle

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook