Menu

Content

Pastırmalı Bagel

Yaratıcılık, olmayan bir şeyi hayal edebilme, bir şeyi herkesten farklı yollarla yapabilme yeteneği olarak tanımlanıyor. Günlük olaylara ve nesnelere herkesten farklı bakabilmek, farklı yaklaşım tarzı geliştirebilmektir yaratıcılık. Olağan, günlük şeylerin özel olmasını sağlar. Biraz araştırırsanız işin sosyolojik, psikolojik, edebi, sanatsal açıdan yaratıcılığın ne olduğuyla ilgili birçok açıklama bulabilirsiniz, konunun daha derinliklerine inebilirsiniz.

Mutfakta yaratıcılık değince yukarıda yazdığım bu tanım bana çok yakın geliyor. Sadece bunun üzerine kendim için “yaratıcılığım biraz can sıkıntısı, biraz mecburiyet, biraz kararsızlık ve çokça meraktan” doğuyor diyebilirim. İşte bugün paylaşacağım tarif İstanbul karlara teslim olduğu zaman yaratıldı. Dışarda kar diz boyu, hava çok soğuk, e çocuk değiliz ki düşme korkusu olmadan kendimizi dışarı atalım. Sonuç olarak evden çıkmak  benim açımdan pek olanaklı değildi. İnsan evden çıkamayınca mutfaktan çıkmak da imkânsızlaşıyor ve sıcacık çayın yanına ne yapsam sorusu gelip kafaya takılıyor.

Onu mu yapsam, bunu mu pişirsem, şunu mu denesem derken birden bire hepsini yapmak istiyorsunuz. Böyle bir durumda eninde sonunda kendimi dolabı karıştırırken buluyorum. Elimde hangi malzemeler var? Ben hangisini, nasıl yemek isterim? Derken gözüm pastırmaya takılıyor. Pastırmalı Bagel yapacağım.  Daha önce denemedim, elimde bagel tarifi var, pastırma da var, ekmek arası pastırmaya da bayılırım. Evde kalma mecburiyeti, elde olan malzemeler, acaba nasıl olur merakı... Olayın özeti bu. Kahvaltıda ya da ara öğün olarak sofralarınızı şenlendirecek bu tarifi denemenizi öneririm. Sıcak sıcak tüketmek şartı var ama.

Malzeme Listesi:

  • 330 ml ılık su
  • 600 gr un
  • 1 paket instant maya
  • az tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı

İçi için:

  • 250-300 gr çemensiz pastırma
  • 150 gr dil peyniri

Üzerine:

  • 1 yumurtanın sarısı
  • susam/çörekotu veya mahlep tohumu

Tarif:

Hamur için un geniş bir kaseye konur, tuz, şeker ve instant maya karıştırılır. Ilık su ve zeytinyağı ilave edilir ve hamur yoğurulur. Hamur 6 eşit parçaya ayrılır, oval açılır, içine ince dilimlenmiş peynir, üzerine pastırma dilimleri konur. Yuvarlanır, uçlar bir araya getirilir, simit şekli verilir. Çırpılmış yumurta sarısı sürülür ve üzerine susam, çörekotu veya mahlep tohumu serpilir. 200 dereceye ısıtılan fırında 20 dakika kadar pişirilir.

Afiyetle!

 

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook