Menu

Content

Portakal Kabuğu Şekerlemesi

Tüm meyve ve sebzeleri artık her mevsim bulabiliyoruz. Fakat daha lezzetli, besin değeri daha zengin ve hormonlardan uzak beslenmenin sırrı yiyecekleri mevsiminde tüketmekten geçiyor. Ocak ayındayız ve portakalın da tam mevsimi. Portakal mevsimi gelince benim de portakallı tariflerle hazırladığım yiyeceklerin sayısı artar, kekinden yemeğine, şekerlemesine tariflerim hep portakallı olur. Evi kaplayan o muhteşem kokuya can dayanmaz.

Yanlız bu kez vereceğim tarif için bir iki gün öncesinden plan yapmanız gerekiyor, zira kuruması için zamana ihtiyaç var. Bol bol portakal yiyip c vitamini ve mineral depolarken kabuklarından da faydalanalım derseniz bu tarifim tam size göre.

Malzeme Listesi:

  • 2 adet iri portakal
  • 300 gr toz şeker
  • 100 ml su
  • 100 ml portakal suyu
  • 1 kase iri toz şeker (extra)

Tarif:

Fırın tepsisine fırın kağıdı yayılır. Portakallar yıkanır. Tepesinden ve dibinden birer kapak çıkarılır. Portakal 4 parçaya bölünür, soyulur ve kabuğun beyaz kısımları hafifçe temizlenir. Küçük parmak kalınlığında şeritler halinde dilimlenir.

Bu dilimler içi soğuk su dolu bir kaba konur ve bekletilir. Bu işlem gün içinde birkaç kez tekrarlanır. Acı suyu bu şekilde çıkarılır. En son bekleme suyu da süzüldükten sonra küçük bir tencereye alınır, üzerine soğuk su konur ve 20 dakika kaynatılır.

Bu arada 200 ml su ve portakal suyu karışımı ve 300 gr toz şeker tencereye alınır, çırpma teli ile karıştırılır, kaynayıncaya kadar ısıtılır. Kaynadıktan sonra altı kısılır.

Haşlanan portakal kabuğu dilimleri süzülür, kağıt havlu ile suyu alınır ve kısık ateşteki şuruba atılır. Şeffat bir görünüm alıncaya kadar pişirilir. Delikli bir kepçe ile süzdürülerek şuruptan çıkarılır. İlk sıcaklığı geçtikten sonra dilimler tek tek iri toz şekere batırılır ve fırın kağıdı yayılmış tepsiye sıralanır.

2 gün oda sıcaklığında kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra kavanozda saklanır. Arzu edilirse şekerlemelerin uçları eritilmiş bitter çikolataya batırılarak kuruması beklenir ve öyle de servisi yapılır.

Afiyetle!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook