Menu

Content

Tereyağlı Top Top Mısır Ekmeği

Tüm dünyayı kasıp kavuran Covid19 günlerinde sosyal medyada mutfakla ilgili paylaşımlar çoğunlukla unlu yiyecekler üzerine. Ekmeklerimizi kendimiz yapar olduk. Mantılar, börekler açıldı. Hatta lahmacun bile yapıyorlar. Dört bir yandan çeşit çeşit tarifler uçuşmakta. Herkes gibi benim de paylaşımlarımın çoğu, kurabiyeler, börekler, çörekler ve ekmekler olmuş.

Bugün de aynı çizgiyi bozmuyor ve sizlere mutfağımın en sevilenlerinden biri, hatta favorisi diyebileceğim bir ekmek tarifi veriyorum.. Mısır unlu bu top ekmeklerin dokusu puf puf, bulut gibi, hafif ve tam bir lezzet küpü. Orijinal tarif 'Mel's Kitchen Cafe'den. Bu kez hiç bir değişiklik yapmadan uyguladım.
 
 

 Malzeme Listesi:
 

  • 100 gr mısır unu
  • 500 ml süt
  • 3 adet yumurta
  • 110 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 750 gr un
  • 1 paket instant maya +1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay kaşığı tuz

Tarif:

Sos tenceresine ölçülü süt konur, orta ateşte ısıtılır. Tencere kaynama noktasına gelmeden mısır unu ilave edilir ve sürekli karıştırarak koyulaşıp, kek kıvamı gibi oluncaya kadar pişirilir.
 
Mutfak robotuna hamur yoğurma aparatı takılır ve sütlü, mısır unlu karışım robota aktarılır, ılınıncaya kadar bekletilir. (Robot yoksa karışım büyükçe bir kaseye konur, el mikserine hamur yoğurma aparatı takılır.)
 
Maya 1 çay bardağı ılık suya ilave edilir, kabarması için 10 dakika bekletilir. Kabaran maya, şeker, yumuşamış tereyağı mısır unlu karışıma ilave edilir, karıştırılır.
 
Tuz ve yumurtalar da karışıma ilave edilir. İyice karıştırılır. Un, yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yavaş yavaş karışıma ilave edilir. Elde edilen yumuşak hamur 2 -3 dakika tezgaha alınıp yoğurulur.
 
Geniş bir kase yağlanır, hamur bu kaseye aktarılır. Üzerine kabarınca yapışmaması için yağlanmış bir kapak konarak, iki katı oluncaya dek mayalanmaya bırakılır.
 
Mayalanıp iki katına çıkan hamurdan elma büyüklüğünde parçalar koparılarak yoğurulup top şeklinde bezeler yapılır ve iyice yağlanmış tepsi veya yine mutlaka yağlanmış fırın kağıdı üzerine yerleştirilir. Tekrar üzeri kapatılır ve 30 dakika mayalanmaya bırakılır.
 
180 derecede alt üst ısıtılmış fırında 20 dakika, nar gibi oluncaya kadar pişirilir.
 

Afiyet Olsun.

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook