Menu

Content

Söğürtme

Eylül ayının ilk haftasında yıllardır çok merak ettiğim Elazığ'daydım. Şehrin tarihi ve turistik yerleri Türkiye’nin birçok ilinde olduğu gibi güzel sürprizlerle, geçmişe yapacağınız yolculuklarla, doyumsuz manzaralarla bezeli.

Mesela bir rivayete göre kalenin yapımı sırasında harcın hazırlanması sırasında su yerine süt kullanıldığı için bir adının da Süt Kalesi olduğu söylenen Harput Kalesi. Mesela Fırat’ın gerdanlığı olan Keban Baraj Gölü. Mesela kendine has plajları, su sporları ve balık avcılığı yapılan, kıyısında bulunan restoranlarda lezzetli yemekler yenilen tektonik bir göl, Hazar Gölü. Sonra jeomorfolojik yapısı nedeniyle hava akımı ile yaz aylarında sarkıt ve dikitleri andıran buz tabakalarıyla dolan, kış aylarında ise tam tersi olarak sıcak hava oluşan Buzluk Mağarası, Eski Palu, Arkeoloji ve Etnografya Müzesi gibi görülmeye değer birçok yer var Elazığ’da.

Ben de bu yerleri gezdim ama buraların detaylı anlatımını işin profesyonellerine bırakıyor ve kendi ilgi alanım olan mutfak lezzetlerine geçmek istiyorum. Yörenin özelliklerine bağlı olarak çok büyük çeşitlilik ve zenginlik gösteren Elazığ- Harput Mutfağının kendine has ve kendi ismiyle anılan çeşitli yemeklerini tatma fırsatını yakaladım. 

Söğürtme, Harput köftesi, (bulgur köfte) içli köfte, sac ekmeği, taş ekmeği, peynirli ekmek, yağlı yufka, yufka kebabı, baklava, sarılıburma, dolanger beni en çok etkileyen lezzetlerdi. Soğuk ve sıcak olarak yapılan ayran aşı çorbası ise muhteşemdi. Sanırım bunda nefis yoğurtlarının etkisi fazla.

Elazığ'da, üç öğün yemeğin dışında kuşluk yemeği ve özellikle yatsılık denilen pestil, ceviz, orcik, meyve gibi yiyecekleri de tatma fırsatı buldum. Ağın leblebisi, orcikli şeker, dut orciği tam bir damak şöleni oldu. Şimdiye kadar tattığım en güzel tulum peynirini Elazığ çarşısında buldum.
Zaman zaman bu gezinin anılarına geri dönüp başka bilgiler ve tarifler paylaşacağım sizinle. Ama şimdi bunlardan hem kolay hem de çok lezzetli olan "Söğürtme"yi paylaşmak istiyorum sizinle.

Malzeme Listesi:

  • 750 gr közlenmiş patlıcan
  • 3 adet közlenmiş çuşka biber
  • 2 diş sarmısak
  • 75 gr tereyağı
  • kırmızı biber
  • karabiber
  • az tereyağı

Tarif:

Patlıcan ve biberler közlenir, soyulur ve mutfak robotunda sarmısak ile birlikte çekilir. Tavaya tereyağı konur, yakmadan kızdırılır. Çekilmiş malzeme tavaya ilave edilir ve iyice birlikte kavurulur. Hiç yağ kalmayınca tuz ve karabiber serpilir servis tabağına alınır. Üzerine kırmızı biber ile eritilmiş az tereyağı dökülür ve ılık olarak yanında taş ekmeği veya pide ile servisi yapılır.

Keyifli Sofralarda!

 

 

Baglan veya Yeni Kayit

fb iconLog in with Facebook